BEZPLATNÁ PRÁVNA POMOC 2020 - ONLINE

BEZPLATNÁ PRÁVNA POMOC 2020 - ONLINE

Zdroj: SAK, z dňa 18.3.2020

Vážené kolegyne, vážení kolegovia,

nariadením mimoriadneho stavu a následne núdzového stavu sme sa viacerí z preventívnych dôvodov vid https://virus-korona.sk  ocitli v dobrovoľnej alebo aj povinnej domácej karanténe.

Z rovnakých dôvodov sme zrušili aj osobne poskytovanú bezplatnú právnu pomoc plánovanú na apríl 2020 . V rámci poskytovania bezplatnej právnej pomoci pri príležitosti DŇA ADVOKÁCIE sme v roku 2019 v dvanástich mestách Slovenska poradili takmer 750 ľuďom ako by mali postupovať vo svojej právnej situácii. Do podujatia sa minulý rok zapojilo 115 advokátov, ktorí radili vo všetkých oblastiach práva a poskytovali občanom prvotnú právnu radu zdarma.

Je zrejmé, že v tomto čase máme povinnosť strpieť niektoré povinnosti v záujme verejného zdravia rovnako ako aj ostatní spoluobčania. Táto situácia je dobrovoľnou príležitosťou pre každého z nás kto má záujem prihlásiť sa do PRÁVNEJ POMOCI OSOBÁM V KARANTÉNE.

Právna pomoc OSOBÁM V KARANTÉNE

  • je dobrovoľná právna pomoc zo strany advokáta,
  • je bezplatná vzdialená online právna pomoc určená všetkým občanom, primárne však občanom v karanténe,
  • na základe elektronicky zaslaného popisu od občana  v krátkosti právne zhodnotíte situáciu,
  • posúdenie občanovej záležitosti spolu s radou, ako v nej ďalej postupovať v rozsahu približne jednej strany veľkosti A4 mu prosím zašlete rovnako mailom do 7 dní,
  • predmetom bezplatnej právnej pomoci nie je spisovanie dokumentov a podaní, ani iné úkony voči súdu,
  • komunikácia s klientom podlieha povinnosti mlčanlivosti a je potrebné vyhodnotiť aj prípadný konflikt záujmov.

  PRIHLÁSENIE SA NA PRÁVNU POMOC OSOBÁM V KARANTÉNE

  Prihlásiť sa do programu právnej pomoci môžete jednoducho označením elektronickej žiadosti o pridanie odborného zamerania "právna pomoc osobám v karanténe", ktoré je prístupné po prihlásení sa na stránke SAK na adrese https://www.sak.sk/link/req/covid .

 Budúci týždeň podporíme mediálnou kampaňou ponuku bezplatnej právnej pomoci  osobám v karanténe, preto Vás poprosím o včasné vyznačenie odborného zamerania, na základe ktorého Vás občania budú môcť kontaktovať. Z tohto dôvodu si prosím skontrolujte aj svoj kontaktný mail  na adrese https://www.sak.sk/web/sk/cms/sk/member/ziadosti/base/emailSimple

V prípade naplnenia Vašej časovej kapacity môžete zmeniť odborné zameranie rovnakým spôsobom ako pri jeho vyznačení, teda už nebudete v zozname poskytovateľov.

Ambíciou advokácie je aj touto formou prispieť k právnemu prostrediu na Slovensku, ktoré má vzbudzovať dôveru a právne istoty občanov, podnikateľov, firiem a iných subjektov, v zákonnosť právneho poriadku a činnosť justície.

Ďakujeme.