Bezplatné právne poradenstvo v Prešove

Bezplatné právne poradenstvo v Prešove

Zdroj: SAK, z dňa 20.4.2016

(20.04.2016; Rozhlasová stanica Regina; Žurnál Rádia Regina; 12:00; por. 7/14; Diana Murdziková / Peter Béreš)

Peter Béreš, moderátor:

"Viac ako tridsať advokátov dnes v Bratislave, Žiline, Banskej Bystrici, Košiciach, Prešove a Poprade do štrnástej hodiny zväčša na mestských úradoch poskytuje bezplatné právne poradenstvo. Po druhýkrát ho pripravila Slovenská advokátska komora. Najviac právnikov radí v Prešove, až pätnásť. Vlani bol o túto službu najväčší záujem práve v metropole Šariša. Ľudia prichádzajú poradiť hlavne pri rodinných problémoch, nevyjasnených majetkových pomeroch či riešiť susedské spolužitie."

Diana Murdziková, redaktorka:

"Už pred otvorením advokátskych dverí na prešovskej radnici na bezplatnú právnu radu v Prešove čakala takmer dvadsiatka ľudí. Zväčša seniori, ktorí majú obmedzené možnosti zaplatiť si právne služby. Potvrdili nám, že na túto akciu čakali celé mesiace. Z dôchodku nevedia ušetriť ešte aj na advokáta."

Senior 1:

"Tak som počul, že sedenie na súde stojí dvestoštyridsaťsedem eur."

Seniorka 2:

"Dedičstvo, nevesta vzala celý majetok na seba."

Seniorka 3: "Aj občiansky, aj rodinný.

Diana Murdziková:

"Vlani v Prešove využilo bezplatné právne poradenstvo najviac ľudí z celého Slovenska. Advokáti pomohli či nasmerovali klientov k riešeniam v sedemdesiatich prípadoch. Regionálny zástupca Slovenskej advokátskej komory pre Prešovský kraj Ambróz Motyka dôvody pozná. Východ je znevýhodnený, pre nízke zárobky sú napäté vzťahy v rodinách a každý chce mať to svoje."

Ambróz Motyka, regionálny zástupca Slovenskej advokátskej komory pre Prešovský kraj: "Otázky susedských sporov, rodinné záležitosti, otázky pracovného práva, ale aj trestné záležitosti, otázky vyporiadania podielového spoluvlastníctva, prípadne rozdelenia majetku po rozvode.

Diana Murdziková:

"Bezplatné poradenstvo pre znevýhodnené skupiny obyvateľov, kde sú nielen seniori, ale aj rodičia samoživitelia či siroty, advokáti poskytujú aj cez rôzne občianske združenia. No aj samosprávy museli nájsť vhodný model pomoci. Hovorkyňa Prešova Veronika Kmetóny Gazdová."

Veronika Kmetóny Gazdová, hovorkyňa Prešova:

"Dlhoročné skúsenosti ukazujú, že ten, kto je občanovi najbližšie, je samospráva. Mesto Prešov poskytuje každý týždeň mediačnú a probačnú službu."

Diana Murdziková:

"Mediátori mesta sa teda snažia s klientom vyriešiť problém tak, aby neskončil na súde. Dnešní záujemcovia o pomoc dostali hlavne radu, kde začať riešiť problém a ako vyjednávať s druhou stranou. Dnes doslova platilo dobrá rada nad zlato."