Vyhlásenie SAK k Výročiu Deklarácie slovenského národa

Vyhlásenie SAK k Výročiu Deklarácie slovenského národa

Zdroj: SAK, z dňa 29.10.2018
Pred sto rokmi sa predstavitelia slovenského národa prihlásili k sebaurčovaciemu právu národov a k vzniku samostatného česko-slovenského štátu. Slovenská advokátska komora si pripomína tento významný historický míľnik, ako aj samotný vznik prvej Československej republiky, ktorý ponúkol obom národom príležitosť na rozvoj v podmienkach slobodného demokratického štátu. Právny poriadok nového štátu vznikol a stál na osvedčených princípoch európskej právnej tradície, ktoré boli jedným z rozhodujúcich predpokladov pre dosiahnuté úspechy spoločného štátu Čechov a Slovákov. Z hľadiska právnej vedy prinieslo toto obdobie významné impulzy a diela, ktoré aj v súčasnosti ovplyvňujú naše právne poriadky.
 
Pri príležitosti stého výročia prijatia Martinskej deklarácie stojí za zmienku, že pri formovaní základov nového štátu stálo viacero významných osobností českého a slovenského právneho života. Za slovenskú stranu pripomenieme, že členmi Slovenskej národnej rady spomedzi advokátov boli Ľudovít Bazovský, Matúš Dula (predseda), Ján Ružiak, Emil Stodola a Ján Vanovič – neskorší predseda Advokátskej komory v Turčianskom Sv. Martine. Účastníkmi deklaračného zhromaždenia boli aj advokáti Ivan Dérer, Cyril Horváth, Milan Ivanka, Fedor Jesenský, Rudolf Markovič, Juraj Mičura, Martin Mičura, Emil Stodola (a jeho koncipient Juraj Slávik) či Karol Štúr.
 
K celospoločenskej oslave vzniku štátu sa Slovenská a Česká advokátska komora pridali formou spoločných osláv sto rokov československej advokácie, ktoré prebehli v septembri v Luhačoviciach.