Na Slovensku je 5344 advokátov a 2177 advokátskych koncipientov

Na Slovensku je 5344 advokátov a 2177 advokátskych koncipientov

Zdroj: SAK, z dňa 6.8.2012

Na Slovensku je 5344 advokátov a 2177 advokátskych koncipientov

(27.06.2012; www.prestavka.sk; s. ‑; TASR)

Bratislava 27. júna (TASR‑OTS) ‑ Podľa aktuálnych štatistík Slovenskej advokátskej komory je v súčasnosti na Slovensku 5344 riadne zapísaných advokátov a 2177 advokátskych koncipientov. 675 advokátov má pritom pozastavený výkon činnosti a 43 advokátov bolo od začiatku kalendárneho roka až dodnes vyčiarknutých z riadneho zoznamu.

Pokiaľ ide o dôvody vyčiarnutia a pozastavenia činnosti, najčastejšie je táto zmena robená na požiadanie advokáta alebo z dôvodov, ktoré nariaďujú predsedníctvu SAK konať tak zo Zákona o advokácii.

Podľa slov JUDr. Ľubomíra Hrežďoviča, predsedu Slovenskej advokátskej komory: "Počet advokátov na Slovensku neustále rastie, čo nás ako najväčšiu stavovskú organizáciu na Slovensku teší. Predsedníctvo SAK je však zároveň aj orgán vykonávajúci dohľad nad poskytovaním právnych služieb. Ako taký musí dohliadnuť, aby kvantita nešla na úkor kvality a to najmä pri nových absolventoch advokátskych skúšok. Preto neustále rokujeme s ministerstvom spravodlivosti aby v novom pripravovanom zákone o advokácii bol sprísnený výkon koncipientskej ako aj advokátskej praxe. Podľa nás by bolo ideálne, ak by mohol mať jeden advokát iba jedného koncipienta a aby sa koncipientska prax predĺžila z 3 na 5 rokov."

Advokáti pritom pravidelne poskytujú nielen komerčné služby, ale aj takzvanú bezplatnú právnu pomoc a to v rámci Centier právnej pomoci, ktorá má pobočky po celej republike. V týchto Centrách sa na advokáta môžu obrátiť ľudia v hmotnej núdzi alebo inak znevýhodnení občania, ktorí sa kvalifikujú podľa súčasnej legislatívy na bezodplatnú právnu pomoc.

‑ ‑ ‑

Slovenskej advokátskej komore Slovenská advokátska komora je nezávislá samosprávna stavovská organizácia, združujúca viac ako 5000 advokátov a 2000  advokátskych koncipientov. Úlohy advokácie plnia advokáti najmä tým, že obhajujú občanov v trestnom konaní, zastupujú občanov a právnické osoby pred súdmi, štátnymi orgánmi a inými právnymi subjektmi, spisujú listiny, poskytujú právne rady a spracúvajú právne rozbory. Orgány advokácie sú: Konferencia advokátov, Predsedníctvo, Revízna komisia a Disciplinárna komisia. Predsedníctvo tvorí 9 členov a traja náhradníci. Revízna komisia pozostáva z 9 členov a troch náhradníkov. Disciplinárna komisia sa skladá z 31 členov a desať náhradníkov a pracuje v trojčlenných disciplinárnych senátoch. Do výlučnej kompetencie Slovenskej advokátskej komory patrí disciplinárna právomoc, ktorou vykonáva dozor nad výkonom advokátskeho povolania. Sťažnosti šetrí Revízna komisia SAK.

Kontakt: PhDr. Nadežda Ondrišová, riaditeľka komunikačného odboru SAK, tel: 02/5296 12 36 , mobil: 0903 600 805, mail: ondrisova@sak.sk Margaréta Gačková, PR Consultant, Devon Communication, mobil: 0918 695 481, mail: office@devoncommunication.sk