SLÁVNOSTNÉ UDEĽOVANIE DIPLOMOV OSOBNOSTIAM SLOVENSKEJ ADVOKÁCIE

SLÁVNOSTNÉ UDEĽOVANIE DIPLOMOV OSOBNOSTIAM SLOVENSKEJ ADVOKÁCIE

Zdroj: SAK, z dňa 6.8.2012

SLÁVNOSTNÉ UDEĽOVANIE DIPLOMOV OSOBNOSTIAM SLOVENSKEJ ADVOKÁCIE

(30.04.2012; Rozhlasová stanica Slovensko; Dobrý deň, Slovensko; 10.50; 3,5 min.; GYARFÁŠOVÁ Soňa)

Martina KARDOŠOVÁ, moderátorka:

"Slovenská advokátska komora odovzdávala symbolické ocenenia ľuďom, ktorí sa svojou prácou zaslúžili o rozvoj právnej pomoci v našich podmienkach. Patrili k nim advokáti, ktorí stáli pri vzniku zákona o advokácii krátko po nežnej revolúcii, ale aj tí, ktorí pri svojej práci mysleli na to, že za každým jedným právnym prípadom sa vždy skrýva jeden konkrétny ľudský osud. Slávnostné oceňovanie si nenechala ujsť ani redaktorka Soňa GYARFÁŠOVÁ, ktorá sa spýtala najskôr predsedu Slovenskej advokátskej komory Ľubomíra HREŽĎOVIČA, čím sa môžu inšpirovať dnešní advokáti od ocenených osobností."

Ľubomír HREŽĎOVIČ:

"V prvom rade je to veľkosť osobnosti každého jedného nášho vzácneho oceneného kolegu a keď hovorím ten osobnostný rozmer, tak ten zahŕňa samozrejme aj profesionálnu úroveň, ale aj celkový ľudský rozmer, pretože advokácia nie je povolaním, ale poslaním."

Soňa GYARFÁŠOVÁ, redaktorka:

"Pán doktor BOROVSKÝ, kto je možno vzorom pre vás v rámci právneho sveta?"

Ján BOROVSKÝ:

"Ja som mal to šťastie ako mladý začínajúci advokát, že som mal dvoch skvelých školiteľov. V Banskej Bystrici doktora Kazimíra BAZOVSKÉHO, to bol celým telom skutočne lord a veľmi dobrého školiteľa potom som mal v Liptovskom Mikuláši, keď som začínal ako samostatný advokát, doktora Mikuláša TROMBAUERA. To boli brilantní advokáti a senzační kolegovia, ktorí proste boli aj kolegovia, čo už dnes mi niekedy chýba."

S. GYARFÁŠOVÁ:

"Ako vnímate toto ocenenie?"

J. BOROVSKÝ:

"Ako isté príjemné uznanie mojej celoživotnej 50‑ročnej dráhy v advokácii."

S. GYARFÁŠOVÁ:

"Pán doktor Peter ŽILINČAN. Kedy ste sa rozhodli, že sa vyberiete touto cestou?"

Peter ŽILINČAN:

"Mal som strýca, ktorého síce vyakčnili z advokácie v 50. rokoch, ale bol mojim vzorom a preto som chcel byť advokátom. Vnímal som to ako celoživotné povolanie, ale moje ciele splnili sa mi v advokácii. Bol som v roku 1962 až do roku 2006, bol som pri tvorbe nového zákona o advokácii a snáď aj to je jeden z dôvodov prečo si na mňa kolegovia spomenuli."

S. GYARFÁŠOVÁ:

"Doktor Štefan DETVAI bol dlho predsedom Slovenskej advokátskej komory. Vy ste boli aj z tých ľudí, ktorí pomáhali stavať základy tej advokácie v slobodnej spoločnosti ‑ zákon o advokácii, spomeňme."

Štefan DETVAI:

"Prvý slobodný zákon o advokácii z 90. roku bol pripravený veľmi rýchlo. Zákon sme pripravili zhruba tak za dva mesiace. Mali sme to šťastie, že my pri príprave zákona sme mali ako predlohy veľa zákonov z okolitých krajín ‑ z Rakúska, Nemecka, švajčiarsky, holandský."

Ján SMETANA:

"Moje meno je Ján SMETANA. Ja som začínal pracovať v Bratislave v Advokátskej poradni č. 2 v Luxorke."

S. GYARFÁŠOVÁ:

"Čo robí toho dobrého advokáta dobrým advokátom?"

J. SMETANA:

"Jedno z tých poučení pána doktora, ktorý bol mojim školiteľom. Zaujímaj sa o problém a to už sa toto ocenenie také a také, atď., to prídu už samo. Ten školiteľ, ktorého som spomínal, prvý deň mi ukázal vešiak, taký stojaci a hovoril, že no, tak vešiak slúži na odkladanie kabátov a tým si sa teraz stal takým vešiakom na odkladanie problémov klientov. Bolo to skutočne veľmi výstižné prirovnanie. Tam človek nehľadí na nejaké ocenenie, neocenenie. Jednoducho robí tú svoju prácu. Nerád to nazývam práca, pretože to je advokát advokátu(?) pomocník toho človeka."

S. GYARFÁŠOVÁ:

"Mňa by možno zaujímalo, či advokát niekedy sa stretne aj s takými prípadmi, ktoré ho chytia za srdce a či vy ešte aj si spomeniete na niektoré tie prípady z vašej praxe aj s odstupom času."

J. SMETANA:

"Ježišmaria! Tak toho bolo strašne veľa, ale s tým chytením za srdce nedá sa to robiť rutinne, ale musí to robiť skutočne s určitou láskou a s určitým vzťahom k tomu klientovi, ale zároveň si musí uvedomiť, že ten klient nepotrebuje človeka, ktorý by ho ľutoval. On potrebuje pomoc. Keď človek pomôže, to sú tie dobré pocity."

M. KARDOŠOVÁ:

"A veríme, že dobrý pocit mali zo svojej práce a slávnostného večera aj iné osobnosti. Za svoj celoživotný prínos ich bolo ocenených desať ‑ advokáti Ivan BOROVSKÝ, Viera ČÁPOVÁ, Štefan DETVAI, Zdeněk HETMER, Danica OKRUCKÁ, Ján SMETANA, Rastislav STRAKA a Peter ŽILINČAN. Medzi nimi aj doktor Štefan LÁNYI, náš najstarší advokát, ktorý sa v júli mimochodom dožíva svojej storočnice."