ADVOKÁT ŠTEFAN DETVAI

ADVOKÁT ŠTEFAN DETVAI

Zdroj: SAK, z dňa 6.8.2012

ADVOKÁT ŠTEFAN DETVAI

(29.04.2012; Televízna stanica TA 3; Rozhovor; 15.00; 11 min.; R)

Katarína LENGYELOVÁ, moderátorka:

"Vyhľadávaný advokát, bývalý predseda Slovenskej advokátskej komory, vychovávateľ budúcich generácii advokátov. Víťaz prestížneho ocenenia komory za celoživotný prínos pre advokáciu. U nás v štúdiu vítam pána Štefana DETVAIA, o ktorom sme hovorili. Pekný deň."

Štefan DETVAI, advokát:

"Pekný deň."

K. LENGYELOVÁ:

"Som rada, že ste tu, rada vás spoznávam. Vy ste získali skutočne úžasné ocenenie ‑ prínos za celoživotnú prácu od Slovenskej advokátskej komory a moja prvá otázka znie, prečo právo, prečo advokácia? Prečo ste sa tak rozhodli kedysi dávno?"

Š. DETVAI:

"Dovoľte mi predtým, než odpoviem na tú otázku, trochu upresniť to ocenenie. Ja nie som víťaz, ja som jeden z ocenených. Už samotný názov toho, že je to ocenenie za celoživotnú a prínos pre advokáciu, my nesúťažime medzi sebou povedzme ako športovci my sa snažíme vykonávať tú svoju prácu čo najlepšie. Ja som len jeden z tých, ktorí boli ocenení za tento rok za celoživotnú prácu."

K. LENGYELOVÁ:

"V každom prípade to ale znamená, že ste jeden z najlepších advokátov na Slovensku, nesmiete byť taký prehnane skromný. Tak ale prečo ste sa pre to právo rozhodli?"

Š. DETVAI:

"Viete, každý človek má určitú povahu, má určité prednosti, vie, ktoré sú slabiny a nie každý má predpoklady pre výkon každého povolania. Ja som si advokáciu vybral preto, lebo aj keď som začínal napriek tomu, že boli iné podmienky, ako sú teraz, tak to povolanie advokáta bolo predsa len o niečo slobodnejšie ako iné povolania. Čiže ja som taký slobodný človek teda a zato som si vybral aj to povolanie."

K. LENGYELOVÁ:

"V čom slobodnejší myslíte? Lebo tá advokácia, to je skutočne povolanie, ktoré je veľmi zaujímavé, lebo ono na jednej strane ako keby spája v sebe také dva momenty, jeden je ten, že určité pravidlá, určité zákony musí právnik rešpektovať a na druhej strane musí byť aj veľmi kreatívny."

Š. DETVAI:

"Už samotné zákony, ktoré upravujú výkon povolania advokáta hovoria, že advokátske povolanie je slobodné a nezávislé. Ide o dva atribúty povolania, ktoré nie sú prednosťou advokátov, ale ide o atribúty, ktoré sú nevyhnutným predpokladom výkonu povolania a ktoré sú právom toho klienta. Klient má právo, aby mal advokáta nezávislého na akýchkoľvek vplyvoch. Či už na štátnej moci, či už na iných vplyvoch, napríklad dokonca ani na osobných vplyvoch nemôže byť advokát závislý. A to je právo toho klienta, lebo len taký advokát dokáže skutočne presadzovať, chrániť práva toho svojho klienta."

K. LENGYELOVÁ:

"Áno, hovoríte, že advokát musí hájiť práva svojho klienta, to je naozaj pravda, ale keď sa pozriete možno tak do minulosti, do tej svojej praxe a na svoje skúsenosti, ako sa vôbec dá, lebo advokát zastupuje rôznych ľudí, aj vinných, aj nevinných a vy musíte byť presvedčený o tom, čo ten klient hovorí, ako sa dá vôbec skĺbiť ten profesionálny moment s tým momentom etickým?"

Š. DETVAI:

"Veľmi pekne vystihol podstatu nášho povolania ešte spisovateľ a zároveň advokát Honoré de BALZAC, ktorý povedal, že tak ako lekár nesmie dať najavo obavy, tak musí advokát pri výkone povolania vždy pre svojho klienta mať tvár plnú nádeje. Skutočne niekedy je veľký problém, aby sa advokát vyporiadal so zastupovanou vecou. Ako zastupovať, mnohokrát mu to vadí samotnému. Lenže je to naše povolanie, keď sme sa na to dali, je to naša povinnosť. Každý má právo, aj ten najväčší zločinec, aj ten najnezodpovednejší, ja neviem, rodič, alebo ktokoľvek má právo, aby niekto sa zastal aj jeho práv. V tom je tá humánnosť toho nášho povolania."

K. LENGYELOVÁ:

"A je to ťažké?"

Š. DETVAI:

"Niekedy je to veľmi ťažké."

K. LENGYELOVÁ:

"Ako spoločnosť vníma advokátov? Pretože ľudia sa, ak potrebujú advokáta, tak musia mu naozaj povedať všetko o tom probléme a o tom prípade, pritom často veľmi intímne veci, veľmi detailne hovoria ľudia o týchto intímnych veciach, ktoré ich trápia a ktoré potrebujú vyriešiť, ako ich spoločnosť vníma?"

Š. DETVAI:

"Viete, to je paradox. To je vlastne rozpor v tom samotnom povolaní a medzi spoločnosťou, že pokiaľ nejde o konkrétneho člena spoločnosti ‑ klienta, tam vnímajú advokáta tí druhí, tá spoločnosť v niektorých prípadoch negatívne. Ako to, že dokážu obhajovať, ja neviem, zločincov a mafiánov a podobne. Lenže treba vedieť to, že pokiaľ by sme nedokázali poskytnúť právnu pomoc aj pre týchto ľudí, bola by tu hrozba, že v budúcnosti by sa neposkytla ani iným. A v minulosti sa to už stávalo, že boli advokáti ovplyvňovaní pri výkone povolania. Poviem vám zaujímavý pohľad teda na advokátov, ako a menil a ešte stále sa mení. V 50 roku bol schvaľovaní, teda v minulom tisícročí a storočí, schvaľovaní zákon o advokácii. Tvrdý politický režim. A keď v parlamente bola debata o tomto zákone, tak vystúpili poslanci, ktorí vyčítali advokátom, že obhajovali vojnových zločincov a kolaborantov, že obhajovali ľudí, ktorí im znárodňovali majetok, nechceli pochopiť, že je to naša povinnosť. A zato je hrozba aj teraz, že spoločnosť vníma advokátov mnohokrát negatívne. A čo je ešte veľmi podstatné, viete, pre advokáta, teda advokát má minimálne toľko nepriateľov alebo ľudí, ktorí ho nemajú radi, koľko vlastní klientov. Pretože pokiaľ ste úspešný pri zastupovaní klienta, tá druhá strana sa na vás hnevá a nemá vás rada."

K. LENGYELOVÁ:

"Ako vnímate možno vy korupciu v justícii, o ktorej sa teraz veľa hovorí? Vy sám myslím prednášate advokátsku etiku na škole."

Š. DETVAI:

"Priznám sa, že tento problém ma ťaží najviac a bojím sa, že tak ľahko nebude vyriešený. Ja nikdy som nebol straník, nikdy som nebol komunista, nikdy som neoplýval nadšením za minulý režim, práve naopak, ale musím povedať otvorene, lebo to sa nikto nedováži povedať, že korupcia v takom rozsahu, v akom je teraz, v minulosti neexistovala. Samozrejme, boli iné pomery. Ale je to veľký problém a myslím, že ho bude veľmi ťažké vykoreniť, pretože sa stal súčasťou nášho každodenného života."

K. LENGYELOVÁ:

"Vy ste boli dvadsať rokov na čele stavovskej organizácie advokátov, na začiatku ste si možno vytýčili nejaké ciele. Čo sa z toho podarilo uskutočniť a čo možno ešte čaká našu advokáciu."

Š. DETVAI:

"Táto otázka, na túto otázku veľmi rád odpoviem, pretože ciele, ktoré sme si vytýčili v čase, keď sme vlastne boli pri zrode novej advokácie, sa podarilo všetky splniť. V roku 1990 konferencia advokátov nás poverila takou legislatívnu skupinu, aby sme pripravili zákon nový o advokácii, ktorý by zakotvil tie nové základné princípy výkonu povolania a to je nezávislosť advokácie, slobodné povolanie a práva, ktoré umožňujú advokátovi vykonávať svoje povolanie tak, aby boli čo najlepšie bránené práva klientov. Skutočne sa to podarilo, mnohokrát boli útoky proti advokácii, voči nezávislosti, prečo majú také výsady. To nie sú výsady advokátov, to sú výsady našich klientov."

K. LENGYELOVÁ:

"Čo vás ešte čaká do budúcnosti? Alebo čo by ste ešte chceli?"

Š. DETVAI:

"Rád by som sa dožil, rád by som sa dožil toho, že skutočne tá korupcia vymizne. Myslím, že tak dlho nebudem žiť, okrem toho že to nebude krátky proces. Ale zatiaľ rád vykonávam svoje povolanie, snažím a ho robiť čo najprofesionálnejšie, aby klienti boli spokojní a v medziach zákona."

K. LENGYELOVÁ:

"A keď sa ale pozriete tak trošku do minulosti, máte nejaký prípad alebo možno niekoľko prípadov, v ktorých ste boli veľmi úspešný a ktoré vás veľmi potešili? Dá sa niečo povedať?"

Š. DETVAI:

"Viete, tých prípadov bolo skutočne veľa. Každý prípad, aj ten maličký, pokiaľ ste úspešný a pomohli ste svojmu klientovi, tak vás poteší. A robiť rozdiely, tak tuto som vyhral veľký spor alebo som obhájil ťažký prípad, je rovnaký a každého advokáta rovnako poteší každý klient, ktorý je spokojný."

K. LENGYELOVÁ:

"Pán DETVAI, na záver ešte jednu otázku, už teda len veľmi krátku. Keď teda hľadám advokáta dobrého, samozrejme, čo by som mala brať do úvahy? Na čo musím pozerať?"

Š. DETVAI:

"Podľa mňa je dobrý advokát ten, ktorý je profesionál v prvom rade, to znamená, že je odborne vybavený veľmi dobre, že dokáže uchovať tú svoju nezávislosť, chrániť práva svojho klienta, ostane nezávislý aj od toho svojho klienta, lebo mnohokrát keď sa dostane do závislosti vo vzťahu k svojmu klientovi, tak vlastne sa stáva len vykonávateľom jeho príkazov a vtedy mu škodí, pretože klient nie je odborne zdatný a on nevie, čo je pre neho dobré. Advokát musí zachovať nezávislosť svoju. Problém je v tom, že ako si nájsť dobrého advokáta? Samozrejme, je to ťažké, keď chcú dobrého advokáta, musia hľadať, musia s pýtať. Rovnako ako je to medzi lekármi alebo akýmkoľvek iným odborníkom."

K. LENGYELOVÁ:

"Pán DETVAI, ja vám ďakujem za rozhovor. Som rada, že ste tu boli."

Š. DETVAI:

"Ďakujem pekne."

K. LENGYELOVÁ:

"Mojím hosťom v štúdiu bol pán Štefan DETVAI, víťaz prestížneho ocenenia Slovenskej advokátskej komory a dostal ocenenie za celoživotný prínos za advokáciu."

Š. DETVAI:

"Ďakujem pekne. Dovidenia."

K. LENGYELOVÁ:

"Dovidenia."