Komora sa zastala stíhaných košických advokátov

Komora sa zastala stíhaných košických advokátov

Zdroj: SAK, z dňa 6.8.2012

Komora sa zastala stíhaných košických advokátov

(26.03.2012; www.korzar.sk; Košický korzár, s. ‑; Rokytka Roman)

Po obvinení ďalšieho košického obhajcu má advokátska komora obavy, že polícii ide o odstavenie tých, ktorí si dôsledne robia svoju prácu.

KOŠICE. Policajný útvar zameraný na boj proti organizovanej kriminalite pokračuje v ťažení proti obhajcom, ktorých služby využíva podsvetie. Po Viktorovi Križiakovi stíha aj známeho košického advokáta Milana Kuzmu.

"Koncom februára vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite obvinil tri osoby z trestného činu marenia spravodlivosti v štádiu prípravy," povedal hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Akého skutku sa mali dopustiť konkrétne, neopísal.

Jednou z osôb obvinených spolu s Kuzmom je na doživotie odsúdený šéf zemplínskeho podsvetia Branislav Adamčo, ktorého advokát zastupoval v procese na Špeciálnom súde. Z iných mediálne známych klientov mu svoju obhajobu zveril napríklad šéf nebankových subjektov BMG a Horizont Vladimír Fruni.

"K predmetnej veci sa do médií nebudem vyjadrovať. Proti uzneseniu o obvinení som podal sťažnosť, o ktorej nebolo do dnešného dňa rozhodnuté," odpísal na otázky v piatok Kuzma.

Komora vidí nátlak

Prípady Kuzmu aj Križiaka, ktorý koncom februára pre údajné ovplyvňovanie výpovede bossa Mikuláša Černáka  dva týždne strávil v cele, Slovenská advokátska komora sleduje. Tvrdí, že postup polície v nich  je nezvyčajný a vzbudzuje obavu z účelovosti.

"Vytvára neoprávnený nátlak na obhajcov, znemožňuje im riadny výkon  povolania a ohrozuje právne postavenie ich klientov..." uvádza komora v stanovisku.

Vyjadruje v ňom aj obavu, že polícia proti právnikom koná pre ich "zodpovedný a dôsledný výkon advokátskeho povolania v súlade s so zákonom o advokácii a Trestným poriadkom".

Podľa polície prešli "na druhú stranu" aj ďalší advokáti zastupujúci osoby z prostredia organizovaného zločinu. Pre podozrenia z navádzania svedkov na krivú výpoveď Úrad boja proti organizovanej kriminalite vyšetroval  Katarínu Dušákovú, obhajkyňu niektorých členov skupiny košického podsvetia Róberta Okoličányho, a ďalšieho advokáta Adamča a jeho komplicov, Jozefa Sabóa z Trebišova.

Svedčia proti nim klienti

V ich prípadoch už bola podaná obžaloba. Práve Sabó sa pred súdom bránil aj tým, že všetky obvinenia advokátov polícia "vyrobila" a využila na to trestané osoby.

"Všetci sme stíhaní na základe trestných oznámení našich klientov. Konečne by sa nad tým mal niekto zamyslieť," hovoril na Krajskom súde v Košiciach.

Zrejme ho presvedčil, keďže rozsudok okresného súdu, ktorý ho odsúdil na podmienečný trest, zrušil.

Polícia na výčitky, že koná účelovo, odpovedá, že dohady a špekulácie nebude komentovať. Odvoláva sa aj na to, že informovanie by mohlo zmariť vyšetrovanie.

Pracovať nemôže len jeden

"Advokát koná čestne, svedomito, primeraným spôsobom a dôsledne využíva všetky právne prostriedky a uplatňuje v záujme klienta všetko, čo podľa svojho presvedčenia považuje za prospešné. Pri poskytovaní právnych služieb je prvoradý záujem klienta,"  reagovala komora na otázku, či obhajcovia podsvetia nie sú viac ako iní advokáti náchylní prekračovať hranice.

Zo štyroch obvinených obhajcov komora pozastavila výkon advokácie len Sabóovi, ostatní ďalej robia svoju profesiu. Zo zoznamu advokátov by ich musela vyčiarknuť len v prípade, že by boli právoplatne odsúdení.

Text k obr.:

Advokát a klient. Obhajovanie B. Adamča prinieslo M. Kuzmovi obvinenie polície.