Advokát alebo právnik? Koho vyhľadať?

Advokát alebo právnik? Koho vyhľadať?

Zdroj: SAK, z dňa 10.9.2013

(04.02.2013; Pravda; s. 15, 18‑19; Véghová Jana)

Do nepríjemnej situácie, keď je potrebné vyhľadať právnu pomoc, sa aspoň raz v živote dostane každý. Ak chcete v spore uspieť, treba si nájsť dobrého advokáta.

Okrem klasických advokátov môžu u nás pôsobiť aj tzv. euroadvokáti, zahraniční a medzinárodní advokáti. Pomáhajú uplatňovať ústavné právo fyzických osôb na obhajobu a chrániť ostatné práva a záujmy klientov, ktorými môžu byť fyzické a právnické osoby v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, s ústavnými zákonmi, zákonmi a s inými všeobecne záväznými právnymi predpismi.

Advokát aj zastupuje ľudí v konaní pred súdmi, orgánmi verejnej moci a inými právnymi subjektmi, obhajuje ich v trestnom konaní, poskytuje právne rady, spisuje listiny o právnych úkonoch, spracúva právne rozbory, spravuje majetok klientov a poskytuje ďalšie formy právneho poradenstva a právnej pomoci.

"Významnou činnosťou advokátov je aj autorizácia zmlúv o prevode nehnuteľnosti, ktorá spočíva v spísaní takejto zmluvy, zistení totožnosti jej účastníkov a ich zástupcov a posúdení, či zmluva neodporuje zákonu, neobchádza zákon, neprieči sa dobrým mravom a či jej uzavretie nespôsobí škodu," hovorí Ľubomír Hrežďovič, prezident Slovenskej advokátskej komory. Najlepšie je vyberať si advokáta na odporúčanie niekoho iného, kto už jeho služby využil. Advokáta si môžete nájsť aj podľa zoznamov. "Kompletný zoznam advokátov vedie Slovenská advokátska komora," informuje Hrežďovič. Advokátov však môžete nájsť aj v telefónnych zoznamoch.

Každý potenciálny záujemca, ktorý si nevyberá advokáta na odporúčanie, by si najprv mal urobiť určitý prieskum až potom si vybrať.

Advokát poskytuje právne služby za odmenu a má právo požadovať za ne primeraný preddavok. Odmena advokáta sa určuje na základe dohody medzi advokátom a klientom. Ak sa nedohodnú, patrí advokátovi tarifná odmena. Ak je advokát ustanovený alebo určený z úradnej moci, odmenu mu vo všeobecnosti uhradí štát.

V súdnych sporoch platí všeobecná zásada, že ten, kto v spore prehrá, musí zaplatiť aj trovy konania toho, kto vyhral. Súčasťou trov konania sú aj trovy právneho zastúpenia. V niektorých konaniach (rozvod, neplatnosť manželstva alebo určenie, či tu manželstvo je alebo nie je), však účastníci nemajú právo na náhradu trov konania.

Zákon ani vyhláška nestanovujú povinnosť uzavrieť zmluvu s advokátom v písomnej forme. Je to však lepšie riešenie, pretože zmluva v prípade sporu dokazuje, aký bol úmysel strán. Keď sa klient a advokát dohodnú iba ústne, jedna zo strán môže poprieť obsah dohody a potom sa už ťažko dokazuje, na čom sa dohodli.

Vyhláška o odmenách a náhradách advokátov za poskytovanie právnych služieb umožňuje dohodnúť sa na zmluvnej odmene a jej druhu. Ak sa nedohodnete, platí tarifná odmena. Súd určí náhradu trov právneho zastúpenia zásadne na základe tarifnej odmeny.

Ak ste sa s advokátom dohodli písomne na odmene a ak vyhráte spor, odmenu mu podľa zmluvy musíte doplatiť, aj keď súd prizná advokátovi len tarifnú odmenu. Advokát je povinný na to klienta vopred upozorniť. Tarifné odmeny sú stanovené preto, aby súd mal podľa čoho priznať trovy právneho zastúpenia. Je veľa sporov, keď jeden z účastníkov je úspešný a keby neexistovali tarifné odmeny, súd by nemal podľa čoho rozhodovať o trovách právneho zastúpenia.

Podľa tarifných odmien sú odmeňovaní aj advokáti za obhajobu ex offo. Alebo keď vám niekto spôsobí škodu tým, že vás zrazil autom a vy si vymáhate náhradu škody. Keď vyhráte, súd vám prizná náhradu trov právneho zastúpenia, ktorú platí ten, kto prehral. Tarifná odmena sa používa aj vtedy, keď sa klient nechce s advokátom dohodnúť na zmluvnej odmene. Druhou formou je zmluvná odmena. Existujú štyri druhy. Môže sa napríklad určiť podľa hodinovej sadzby, keď zaplatíte dohodnutú sumu za hodinu. Jej maximálna výška nie je stanovená. V takom prípade si advokát vedie evidenciu, v ktorej zapíše, koľko trvalo naštudovanie spisov, koľko pracoval na príprave žaloby, rozprával sa s klientom, koľko trvalo pojednávanie a podobne. Podľa toho potom účtuje klientovi.