ČO POTREBUJETE VEDIEŤ PRI VÝBERE ADVOKÁTA

ČO POTREBUJETE VEDIEŤ PRI VÝBERE ADVOKÁTA

Zdroj: SAK, z dňa 10.9.2013

(09.04.2013; Televízna stanica Markíza; Teleráno; 06.00; 5 min.; POLÁKOVÁ Adriana, HORVÁTHOVÁ Kvetka)

Adriana POLÁKOVÁ, moderátorka:

"A teším sa aj na našich dnešných hostí, ktorí tu budú viac‑menej pre našich televíznych divákov ako pre nás, pretože vybrať si správneho advokáta nie je asi jednoduché a v dnešnej dobe je tých advokátov, sú zaťažení množstvom práce. Akej práce, to sa už pýtame našich hostí. Ondrej MULARČÍK a Juraj VEVERKA, dobré ráno, páni. Tak aké najčastejšie bývajú požiadavky klientov pri zastupovaní vo veciach? O čo ide, ja tipujem, keďže žijeme dobu, akú žijeme, rozvod, dedičské konania alebo vysporiadanie majetkov a starostlivosť o deti. Uhádla som?"

JUDr. Ondrej MULARČÍK, Slovenská advokátska komora:

"Časť áno. Tak zastupujeme občanov aj v tých nepríjemných veciach ako je trestné konanie. Zastupujeme občanov v majetkoprávnych sporoch, v rôznych susedských sporoch, vo veciach, kde občania utrpeli nejakú ujmu, či už majetkovú alebo inú. Takže je to veľmi širokospektrálne zastúpenie. My sme na úvod chceli povedať pár slov k tomu, aké chystáme tento rok podujatie pre našich občanov, pretože Slovenská advokátska komora je vnímaná mnohokrát cez svojich členov negatívne a chceme robiť aj určité pozitívne veci tak, aby sa občania mali možnosť dozvedieť o advokátoch aj niečo to lepšie, nielen tie negatívne správy, ktoré sa zjavia v médiách."

Kvetka HORVÁTHOVÁ, moderátorka:

"Môžu sa aj dozvedieť, ale aj si nechať poradiť, pretože vy budete radiť nielen tu u nás v Teleráne, dnes v takej bezplatnej poradni, kde si zistíme inak, že čo ľudí najviac trápi, ale radiť budete aj v rámci dňa otvorených dverí Slovenskej advokátskej komory. Tak si povedzme, že kedy, kde a ako to bude vyzerať?"

JUDr. Juraj VEVERKA, Slovenská advokátska komora:

"Slovenská advokátska komora pripravila pre verejnosť dni otvorených dverí pri príležitosti Dňa advokácie. Dni otvorených dverí sa konajú v sídle Slovenskej advokátskej komory na Kolárskej ulici 4 v Bratislave a to zajtra 10. apríla 2013 v čase od 9‑tej do 14‑tej hodiny. Program sme pripravili tak, že v priebehu doobedia je možné zúčastniť sa prednáškového cyklu, ktorý bude venovaný advokácii, poslaniu advokácie, ako si vybrať advokáta. Paralelne bude prebiehať v priestoroch Slovenskej advokátskej komory aj bezplatné právne poradenstvo. Takže je samozrejme možné v čase od 9‑tej do 14‑tej hodiny, aby ľudia prišli na Slovenskú advokátsku komoru, kde im bude poskytnuté bezplatné právne poradenstvo vo veciach, ktoré ich trápia, ktoré momentálne zaťažujú ich myseľ, aby dostali fundovanú právnu radu, samozrejme, bude to bezplatné právne poradenstvo v rozsahu týchto hodín, ako som spomínal, so zameraním na také nejaké úvodné poradenstvá ľuďom, ktorí problém majú."

A. POLÁKOVÁ:

"Ak by si teda mali ľudia vyberať toho dobrého a správneho advokáta, viete aj poradiť, že viete čo, ja som skôr na trestné právo, toto je rodinné právo. Lebo niekedy ľudia nevedia, na koho sa vlastne obrátiť. Čo majú robiť, takže aj toto je cesta, navštíviť teda zajtra advokátsku komoru, kde sa dozviete tieto informácie a aby ste teraz mali ten servis, čo sme spomínali, že dnes v Teleráne tak isto sa budete môcť pýtať bezplatne. Tak telefónne čísla už o chvíľu uvidíte na televíznych obrazovkách, to sú oni a môžete počas celého Telerána volať a pýtať sa. Potom zistíme teda, že čo ľudí v súčasnosti trápi najviac a keď už rozprávame o tých zamestnaniach, to bude aj naša celoranná úloha. Je toto taká vaša práca snov, ste radi, že ste si vybrali toto povolanie?"

O. MULARČÍK:

"Ja určite, myslím, že toto advokátske povolanie je veľmi pekné, je to práca s ľuďmi. Aj keď advokáti riešia tie nepríjemné veci. Vo väčšine sa na nich obracajú ľudia, keď majú problém a ten problém..."

A. POLÁKOVÁ:

"A povedia vám a riešte..."

O. MULARČÍK:

"A riešte. Je to samozrejme na bedrách toho advokáta, ako je schopný sa postaviť k tej veci. Slovenská advokátska komora má veľmi veľa členov. My máme 5300 aktívnych advokátov, 2200 advokátskych koncipientov, čiže je to veľká armáda právnikov, vzdelaných ľudí."

A. POLÁKOVÁ:

"Aby mal človek, prepáčte, že vám do toho skáčem, pocit, že toľko dobrých advokátov je a koncipientov, že vyriešite úplne všetko a tuším vám už aj zvoní prvý telefón. Tak ak vás teda môžem poprosiť s divákmi, keď budete môcť teda odpovedať im, poradiť im a keď sme už pri tej práci snov, tak tej sa budeme venovať."

K. HORVÁTHOVÁ:

"Ďakujeme vám páni veľmi pekne."