DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ SLOVENSKEJ ADVOKÁTSKEJ KOMORY

DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ SLOVENSKEJ ADVOKÁTSKEJ KOMORY

Zdroj: SAK, z dňa 10.9.2013

(10.04.2013; Rozhlasová stanica Regina; Magazín Rádia Regina Bratislava; 09.10; 6 min.; GYARFAŠOVÁ Soňa)

Moderátorka:

"Súčasťou Dňa advokácie bude aj v tomto roku Deň otvorených dverí Slovenskej advokátskej komory. Čo to znamená pre nás, obyčajných ľudí? Tak túto otázku už adresujem Soni GYARFAŠOVEJ, ktorá s užitočnými informáciami práve vstúpila do štúdia. Vitajte, dobrý deň."

S. GYARFAŠOVÁ, redaktorka:

"Prajem príjemný dobrý deň. Znamená to asi toľko, že počas dnešného dňa od 9. hodiny až do 14. hodiny sa môže široká verejnosť zastaviť v sídle Slovenskej advokátskej komory v Bratislave, je to na Kolárskej ulici číslo 4, so svojimi konkrétnymi právnymi problémami. A tu im budú vlastne dvaja právnici zo Slovenskej advokátskej komory poskytovať tie právne rady bezplatne počas celého tohto časového intervalu."

Moderátorka:

"Tí dvaja právnici budú mať zrejme poriadne veľa práce, pretože tých nevybavených prípadov, ako som počula, je naozaj veľmi veľa. Ale vy ste hovorili, Sonička, bezplatne. Často pri slove advokát ľuďom okamžite vyskočí v mozgu ‑ nemám peniaze. Lenže ešte existuje aj nejaká iná možnosť, ako zaplatiť advokátovi?"

S. GYARFAŠOVÁ:

"Áno, samozrejme, toto, čo sa dnes deje, je taká vlastne výnimočná príležitosť, ale v podstate ľudia majú šancu využiť služby Centra právnej pomoci. Centrá právnej pomoci sú vlastne pod ministerstvom spravodlivosti, čiže sú financované zo štátneho rozpočtu a kde právnu pomoc môžu poskytovať zdarma a bezplatne ľuďom, ktorí sú v hmotnej núdzi. To znamená, že majú 1,7‑násobok životného minima príjem, tak možno zložito povedané, a čo sa týka právnych konzultácií, tak tie poskytujú za symbolickú cenu. Naozaj symbolickú cenu niekoľko eur na hodinu, čiže vlastne aj to je možnosť, ako sa možno k tej právnej pomoci dostať za takýchto okolností."

Moderátorka:

"Slovenská advokátska komora dnes otvorila dokorán svoje dvere v ústrety verejnosti, ale hovoríme o Bratislave, o priestoroch Kolárskej ulice číslo 4. Lenže ľudia aj z iných miest majú problémy a chcem sa opýtať, tie Centrá právnej pomoci sú aj v iných mestách?"

S. GYARFAŠOVÁ:

"Sú v každom krajskom meste a niektorých okresných mestách, nie všetkých, ale v každom krajskom meste je minimálne jedno Centrum právnej pomoci, takže ľudia môžu využiť aj túto možnosť."

Moderátorka:

"Keď už tu mám odborníčku Soňu GYARFAŠOVÚ, ktorá sa vyzná v týchto právnických termínoch a terminológii, Soni, aký je rozdiel medzi advokátom a koncipientom? To často ľudia nevedia. Čo môže jeden, čo môže druhý."

S. GYARFAŠOVÁ:

"Advokát je taký ten klasický právny zástupca, advokátsky koncipient je právnik, ktorý sa na dráhu toho advokáta alebo právneho zástupcu de facto ešte pripravuje. Je to samozrejme zohľadnené aj v tom, čo ktorý z nich môže riešiť. Napríklad advokátsky koncipient rieši skôr jednoduchšie prípady, administratívne jednoduchšie a napríklad pokiaľ ide o trestné konanie, tak tam obvineného, pokiaľ napríklad je obvinený z nejakého zločinu, nemôže zastupovať advokátsky koncipient, ale ho môže ho zastupovať len advokát. Čiže ak to chceme zjednodušiť, dalo by sa povedať, že advokáti sa venujú tým zložitejším prípadom, advokátski koncipienti skôr riešia tie jednoduchšie prípady a takisto pokiaľ ide o nejakú možno administratívu."

Moderátorka:

"Vieme povedať, ako dlho trvá príprava koncipienta, kým dospeje do štádia advokáta, ktorý môže riešiť aj tie trestné záležitosti?"

S. GYARFAŠOVÁ:

"Doteraz to boli tri roky a po novom sa to zmenilo na päť rokov, čiže tí záujemcovia o právnické povolanie, o povolanie advokáta si budú musieť na to dlhšie počkať. Boli okolo toho rôzne polemiky, kedy tí, ktorí sa práve pripravujú na toto povolanie hovorili, že je to príliš dlhý čas, zasa čo sa týka Slovenskej advokátskej komory tá tvrdila, že je to lepšia príprava na tú prax. Takže názory sú rôzne, no ale po novom z advokátskeho koncipienta sa advokát môže stať po tých piatich rokoch."

Moderátorka:

"Dnes budú poskytovať bezplatné poradenstvo dvaja advokáti, dvaja znalí právnici. Koľko je na Slovensku advokátov, máme ich dosť?"

S. GYARFAŠOVÁ:

"Podľa údajov Slovenskej advokátskej komory je na Slovensku 5 300 advokátov, teda toľko advokátov Slovenská advokátska komora združuje a 2 200 advokátskych koncipientov, z ktorých teda budú tí budúci advokáti. Určite je ich viac, o právne povolanie a právnické povolanie je čoraz väčší záujem, a potom teda sa objavujú aj diskusie, ktoré sa týkajú kvality vlastne týchto advokátov. A o tom sa bude dnes hovoriť tiež v rámci toho Dňa otvorených dverí, že ako si vhodne vybrať advokáta a aký je to dobrý advokát, ktorý naozaj pomôže vyriešiť ten prípad, ako by sa mal správať. Čiže na konferencii, ktorá sa koná popri vlastne aj týchto právnych radách, ktoré sa poskytujú, sa bude hovoriť aj o týchto veciach."

Moderátorka:

"Pozerám sa na hodiny v štúdiu, je 9.15 hodín. Pätnásť minút už by mohli vstupovať klienti a poradiť sa. Malá rekapitulácia, dokedy a kde môžu prísť požiadať o nejakú právnu radu?"

S. GYARFAŠOVÁ:

"Pokiaľ máte právny problém, s ktorým by ste potrebovali poradiť, môžete to urobiť vlastne dnes od 9. hodiny do 14. hodiny v priestoroch Slovenskej advokátskej komory. Tá sídli v Bratislave na Kolárskej ulici číslo 4, ale nekončí sa to možno dnešným dňom, ale poslucháči majú možnosť, ak majú nejaký právny problém, s ktorým potrebujú pomôcť, obrátiť sa aj na Centrá právnej pomoci, ktoré sú vlastne financované zo štátneho rozpočtu a tie teda poskytujú bezplatne právnu pomoc ľuďom, ktorí majú nižší príjem, alebo poskytujú právne konzultácie za symbolickú cenu."