ADVOKÁTI RADILI BEZPLATNE

ADVOKÁTI RADILI BEZPLATNE

Zdroj: SAK, z dňa 10.9.2013

(10.04.2013; Televízna stanica STV 1; Správy RTVS; 19.00; por. 22/28; TEHLÁROVÁ Katarína)

Janette ŠTEFÁNKOVÁ, moderátorka:

"Advokáti v hlavnom meste dnes radili zadarmo. Slovenská advokátska komora mala Deň otvorených dverí. Po právne rady si prišlo niekoľko desiatok ľudí a to nielen z Bratislavy, ale aj z okolia."

Katarína TEHLÁROVÁ, redaktorka:

"Pán Maroš zdedil spolu s bratom pozemok s rodinným domom, v ktorom obaja bývajú. Pre majetok sa však sporia už takmer 15 rokov. Pán Vincent zasa prišiel po radu pre svoju rozvedenú neter."

Pán Vincent:

"Problém je v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov. Trvá to už štyri roky, stále sa súdia. Tak chcem sa poradiť čo s tým."

Ľubomír HREŽĎOVIČ, prezident Slovenskej advokátskej komory:

"Obracajú sa na nás ľudia s najrôznejšími problémami. Sú to právne otázky týkajúce sa majetko‑právneho vysporiadania, sociálneho zabezpečenia. To sú tí starší občania, ale obracajú sa na nás aj mladí ľudia s pracovno‑právnym problémom, ba dokonca aj s problémom z oblasti trestného práva."

K. TEHLÁROVÁ:

"Advokáti však jednotlivé prípady neriešili detailne, no poskytovali rady ako ďalej postupovať a na koho sa vo veci obrátiť."

Peter KERECMAN, advokát:

"Ak sa dá vyriešiť problém tým, že poradíme ako ho riešiť, tak to vybavíme takýmto spôsobom. Pokiaľ to vyžaduje písanie nejakých podaní, môžeme odkázať na Centrum právnej pomoci, prípadne na iných kolegov."

K. TEHLÁROVÁ:

"Slovenská advokátska komora v rámci Dňa otvorených dverí poskytovala bezplatné právne poradenstvo už druhý rok. Klientom v hmotnej núdzi však veľa advokátov radí zadarmo po celý rok. Charitatívna činnosť je totiž tradíciou advokátskeho stavu. Katarína TEHLÁROVÁ, RTVS."