KONCIPIENTSKA PRAX ADVOKÁTOV

KONCIPIENTSKA PRAX ADVOKÁTOV

Zdroj: SAK, z dňa 10.9.2013

(15.04.2013; Rozhlasová stanica Slovensko; Rádiožurnál; 12.00; por. 5/12; MARCINEK Mario)

Anna ŠÍPOŠOVÁ, moderátorka:

"Povinná 5‑ročná koncipientska prax pre budúcich advokátov platí od nového roka, sľubované zmeny v kontrole jej kvality však zatiaľ advokátska komora len pripravuje. Minister spravodlivosti tvrdí, že to je v kompetencii advokátskej komory. Exministerka ale upozorňuje, že budú bezzubé."

M. MARCINEK, redaktor:

"Koncipientske praxe majú byť nielen dlhšie, ale aj kvalitnejšie, sľuboval rezort spravodlivosti, keď minulý rok menil zákon o advokácii. Z povinnej 3‑ročnej praxe sa stalo 5 rokov. Zákon platí od 1. januára, advokátska komora ale zmeny na sprísnenie kontroly kvality praxe zatiaľ len pripravuje. Riešením majú byť denné výkazy práce advokátskeho koncipienta, tvrdí predseda Slovenskej advokátskej komory Ľubomír HREŽĎOVIČ."

Ľubomír HREŽĎOVIČ:

"V prípade, že taká povinnosť nebude naplnená, môže to znamenať aj porušenie povinností advokáta, znamenajúce disciplinárny postih."

M. MARCINEK:   "Zmeny musí komora odsúhlasiť na konferencii v júni. Minister spravodlivosti Tomáš BOREC, predtým predseda komory, tvrdí, že jedine tak môžu vstúpiť nové pravidlá do praxe."

Tomáš BOREC:

"Nie je možné to urobiť inak ako samotným vnútorným predpisom komory, na ktorý má oprávnenie teda len advokátska konferencia."

M. MARCINEK:

"Exministerka spravodlivosti Lucia ŽITŇANSKÁ reaguje ‑ do výkazov sa dá napísať hocičo, ale reálne výsledky praxe závisia len od toho, či sa advokát svojmu koncipientovi aj skutočne venuje."

Lucia ŽITŇANSKÁ:

"Pokiaľ to berie povedzme jednoduchšie, tak bez ohľadu na vyplnený výkaz koncipientskej praxe tie výsledky budú horšie."

M. MARCINEK:

"Rezort spravodlivosti čelil minulý rok pri zmene zákona kritike. Predĺženie praxe vtedy niektorí politici, ale i verejnosť vnímali ako nástroj advokátskej komory, ktorý spomalí nástup nových advokátov na trh. Dve rozdielne dĺžky praxe totiž spôsobia dvojročné okno v príleve nových advokátov. Lucia ŽITŇANSKÁ, august minulého roka."

Lucia ŽITŇANSKÁ:

"Háji predovšetkým záujem existujúcich členov a to, aby ich pozícia na trhu nebola ohrozovaná novými členmi."