Advokáti si budú voliť nové vedenie

Advokáti si budú voliť nové vedenie

Zdroj: SAK, z dňa 10.9.2013

(14.06.2013; www.aktualne.sk; Spoločnosť, 07.52, s. ‑; SITA)

BRATISLAVA ‑ Advokáti stoja pred novými voľbami svojho vedenia na najbližšie štyri roky. V Bratislave sa dnes začne Konferencia advokátov, ktorá je najvyšším orgánom Slovenskej advokátskej komory (SAK).

Počas dvojdňového zasadnutia zvolia predsedníctvo komory, ako aj členov revíznej komisie, disciplinárnej komisie a odvolacej disciplinárnej komisie.

"Na základe Volebného poriadku zostavilo Predsedníctvo SAK zo všetkých navrhovaných kandidátov, ktorí vyjadrili súhlas s kandidatúrou, kandidátky do jednotlivých orgánov komory. Kandidátky sú zložené z kandidátov zapísaných v poradí podľa počtu získaných nominácií v počte rovnajúcom sa maximálne trojnásobku počtu členov a náhradníkov jednotlivých orgánov komory," vysvetlila pravidlá riaditeľka publikačného a mediálneho odboru SAK Nadežda Ondrišová.

Prítomní advokáti zvolia deväť členov a troch náhradníkov Predsedníctva SAK, deväť členov a troch náhradníkov revíznej komisie, 31 členov a 10 náhradníkov disciplinárnej komisie a desať členov a troch náhradníkov odvolacej disciplinárnej komisie. Na Konferencii advokátov sa môže zúčastniť každý advokát. Konferencia sa uskutoční v novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave na Pribinovej ulici.

Slovenskej advokátskej komorev súčasnosti predsedá Ľubomír Hrežďovič, podpredsedami SAK sú Radoslav Procházka a Jozef Olej. Medzi členov predsedníctva patrí Jana Biroščáková, Viktória Hellenbart, Ondrej Mularčík, Peter Kerecman, Ivan Fiačan a Boris Draškaba. Náhradníkmi sú Mária Chrenková, Juraj Veverka a Vladimír Bajtoš. Revíznej komisii predsedá Richard Karkó a disciplinárnej komisii Štefan Ondriš.