O radu mali záujem najmä starší ľudia

O radu mali záujem najmä starší ľudia

Zdroj: SAK, z dňa 3.6.2014

O radu mali záujem najmä starší ľudia

(28.04.2014; Žilinské noviny; č. 16, s. 2; ŠPINNER Vladimír)

Ľudia využili možnosť a prišli si na magistrát po právnu radu. Nemuseli za ňu totiž zaplatiť.

ŽILINA. Už od rána v stredu čakalo v budove magistrátu v Žiline asi dvadsať ľudí na začiatok akcie. Celkove sa právnej rady v ten deň dočkalo vyše päťdesiat záujemcov.

Pri príležitosti Dňa advokácie sa uskutočnila prvá žilinská poradňa, kde bezplatnú právnu pomoc a radu poskytovali regionálni advokáti združení v Slovenskej advokátskej komore.

Chceli ľudí zorientovať, aby boli aktívnejší

Členka predsedníctva komory Andrea Havelková bola s akciou aj so záujmom ľudí o bezplatné služby advokátov veľmi spokojná. "Verím, že sme ľuďom pomohli. Išlo hlavne o to lepšie ich zorientovať v probléme, ktorý nastolili a ukázať, ako majú postupovať," povedala.

Podľa Havelkovej chýba ľuďom najmä lepšie povedomie, ako funguje súdnictvo u nás. "Ludia musia byť oveľa aktívnejší, aby im práva boli aj na súdoch priznané a nie opačne."

Obyčajný človek, bez vyššieho právneho povedomia, spravidla čaká, že problém, s ktorým si nevie dať rady, niekto vyrieši za neho. Rovnaké je to aj s ich aktivitou.

Riešiť problém hlbšie môžu ďalej s advokátom

Keďže v rámci bezplatnej advokátskej poradne nebolo príliš veľa času na jednotlivých žiadateľov, išlo hlavne o rýchlu orientáciu. Rozobrať problémy účastníkov do hĺbky, na to už bude viac priestoru u konkrétneho advokáta. Pravda, ak si jeho služby ľudia vyžiadajú.

S akými problémami ľudia za advokátmi prišli? Išlo naozaj o široké spektrum otázok od majetkového či rodinného práva až po ústavnú sťažnosť a exekúcie.

Majetky a pozemky sú večnou témou sporov

O bezplatnú právnu radu prejavili záujem predovšetkým starší ľudia. Trápili ich prevažne spory o pozemky alebo iný majetok. Mnohí z nich nevedeli, ako previesť svoj majetok na niekoho iného, najčastejšie niektoré z detí, ešte pred svojou smrťou. Chceli sa tak vyhnúť deleniu v rámci dedičského konania alebo úskaliam vydedenia.

Medzi otázkami na advokátov sa však našla aj ústavná sťažnosť, ďalej odstupné či odchodné alebo iné vysporiadanie.

Zatiaľ iba raz do roka

Bezplatné poradenstvo poskytujú advokáti iba raz za rok, vždy v apríli pri príležitosti prijatia zákona o advokácii ako o slobodnom povolaní. Začali to robiť v Bratislave a pre veľký ohlas sa rozhodli rozšíriť túto možnosť aj do Žiliny, Košíc a Banskej Bystrice.

"V Žiline bol ohlas veľký, preto asi budeme túto akciu opakovať," dodala členka Predsedníctva Slovenskej advokátskej komory Andrea Havelková.