DEŇ ADVOKÁCIE VYUŽILI BRATISLAVČANIA NA BEZPLATNÉ PRÁVNE PORADENSTVO

DEŇ ADVOKÁCIE VYUŽILI BRATISLAVČANIA NA BEZPLATNÉ PRÁVNE PORADENSTVO

Zdroj: SAK, z dňa 19.8.2014

DEŇ ADVOKÁCIE VYUŽILI BRATISLAVČANIA NA BEZPLATNÉ PRÁVNE PORADENSTVO

(28.04.2014; Televízna stanica Bratislava; Z domova, 18:00, s. ‑; Mihalík Miro)

Rastislav ILIEV, moderátor:

"Deň advokácia využili Bratislavčania na bezplatné právne poradenstvo. Poskytovali ho advokáti a členovia Slovenskej advokátskej komory, no a prišlo veru dosť záujemcov."

Miro MIHALÍK, redaktor:

"Určite ste už priatelia počuli slovné spojenie "advokát chudobných" a to sa spája s Bretóncom Ivom Hélorim, ktorý sa vo svojej praxi venoval hlavne nemajetným a bol považovaný za absolútne nepodplatiteľného. Keď v roku 1303 ako 50‑ročný zomiera v absolútnej chudobe, pápež Kliment VI. tohto rytiera práva prehlasuje za svätého a Ivo Hélori sa stáva patrónom advokátov, nad ktorými drží ochrannú ruku už 7 storočí. Dámy a páni, vitajte na dni otvorených dverí Slovenskej advokátskej komory. Pán predseda, čo najviac dneska teší a naopak čo trápi Slovenskú advokátsku komoru?"

JUDr. Ľubomír HREŽĎOVIČ, predseda Slovenskej advokátskej komory:

"Začal by som opačne. Slovenskú advokátsku komoru, respektíve jej členov skutočne trápi dĺžka súdnych konaní a pomerne vysoká legislatívna nestabilita, to znamená neustále zmeny právnych noriem, právnych predpisov a je skutočne veľmi zložité a komplikované aj odborníkov sa v tejto oblasti orientovať, orientovať v tom zmysle, aby reagoval na tieto zmeny a skutočne erudovane poskytoval právnu pomoc. Čo nás teší? Teší nás to, nechceme podľahnúť sebaklamu, ale snáď krôčik za krôčikom sa zlepšuje postavenie advokácie, jej pôsobenie a v širších súvislostiach pribúdajúci rešpekt aj na medzinárodnej úrovni."

Miro MIHALÍK, redaktor:

"Pán predseda, Slovenská advokátska komora, jej predsedníctvom má 12 členov. To nie je podľa toho filmu 12 rozhnevaných mužov?"

JUDr. Ľubomír HREŽĎOVIČ, predseda Slovenskej advokátskej komory:

"Určite nie, naše predsedníctvo nie je rozhnevané, nie sme len sami muži, máme medzi sebou aj veľmi vzdelané, šikovné a šarmantné kolegyne."

Miro MIHALÍK, redaktor:

"Skúsme si povedať, ľudí to mätie a nevedia presný rozdiel ‑ advokát, právnik?"

Mgr. Viktoria HELLENBART, podpredsedníčka slovenskej advokátskej komory:

"Advokát, právnik. Advokátom je osoba, ktorá za zapísaná v zozname advokátov. Čiže pre ľudí aby bola jednoduchšia orientácia treba povedať takto, právni je širší pojem, čiže právnikom je každý, ktorý vyštuduje právnickú fakultu. Máme na Slovensku viacej právnických fakúlt. Advokát, to je človek, ktorý si zvolil už určitú dráhu, čiže každý advokát je súčasne aj právnikom, ale nie každý právnik je advokátom keď to tak poviem. Čiže advokátom sa stane človek, ktorý absolvuje prax, zloží advokátsku skúšku, je zapísaný v advokátskej komore ako advokát a môže poskytovať právne služby za odmenu."

Miro MIHALÍK, redaktor:

"Advokát sa podľa mňa jednoduchšie vyjadruje ako právnik."

Mgr. Viktoria HELLENBART, podpredsedníčka slovenskej advokátskej komory:

"Ako kde. Čiže jedna vec je, či hovorím s klientom a chcem, aby ma porozumel, alebo či hovorím so súdom, alebo či hovorím, ja neviem, na polícii, čiže ide o to, že advokát keďže poskytuje právne služby občanom musí prispôsobiť aj to, čo hovorí, ako hovorí tomu svojmu klientovi, pretože ak mu chce naozaj pomôcť, musí ho v prvom rade pochopiť a môže dôjsť k nedorozumeniu keď mi ten klient nerozumie. Čiže on pri najlepšej teda snahe mi nevysvetlí prípad správne, lebo mi nerozumie a často sa ľudia aj hanbia povedať tomu advokátovi, alebo s kým sa rozprávajú, že nerozumejú. A my advokáti tiež môžeme mať problém s tým, že keďže sa v tej profesii pohybujeme dlhšie, pochopiť to, že ľudia nemusia presne rozumieť tým výrazom, ktoré my bežne používame. Preto možno ten váš pocit, že advokátovi možno lepšie rozumieť, pretože advokát sa snaží klientovi vysvetliť tie právne kategórie zrozumiteľne, aby mu mohol pomôcť, lebo keď si nerozumieme, ťažko si vieme pomôcť."

Miro MIHALÍK, redaktor:

"Pán doktor, no tak vidím, že ani kávičku nemáte čas vychutnať. O čo je dneska najväčší záujem počas dňa otvorených dverí medzi občanmi a vami?"

JUDr. Peter KERECMAN, PhD., advokát:

"Bezplatnú právnu pomoc poskytujeme od deviatej v kuse, budeme ju poskytovať do druhej. Či stihneme vypiť kávu nevieme, pretože tých ľudí je tu pomerne veľa, videli ste aj vy sám na chodbe. Otázky sú úplne rôznorodé od občianskeho práva, vyporiadanie podielového spoluvlastníctva zatiaľ najčastejšie, cez pracovnoprávne veci, skončenie pracovného pomeru, obchodnoprávne vzťahy, vymáhanie nezaplatených súm, z každého rožka troška, zo všetkých oblastí."

Miro MIHALÍK, redaktor:

"Občania odchádzajú spokojní od vás?"

JUDr. Peter KERECMAN, PhD., advokát:

"Veríme, že áno. Ono táto bezplatná právna poradňa je časovo limitovaná, čiže slúži na nejakú základnú orientáciu toho kto sa príde spýtať. Nevieme ani napísať podanie, ani podrobnejšie niečo vysvetliť, ale v zásade aspoň usmerniť na tú správnu cestu, po ktorej teda ak sa ten človek vydá, tak verím, že to dobre dopadne."

Miro MIHALÍK, redaktor:

"Priatelia, môže sa to stať, že život sa vám otočí ktoroukoľvek stranou, no vtedy majte na pamäti, že advokáti sú tu pre vás a na to, aby veci boli posúdené správne. Miro Mihalík, televízia Bratislava."