BEZPLATNÉ PRÁVNE RADY

BEZPLATNÉ PRÁVNE RADY

Zdroj: SAK, z dňa 20.8.2014

BEZPLATNÉ PRÁVNE RADY

(23.04.2014; Televízna stanica TA 3; Hlavné správy; 18.30; por. 12/18; TOMEK Vladimír)

Alfonz ŠURAN, moderátor:

"Košičania dnes mohli po prvý raz využiť bezplatné právne poradenstvo Slovenskej advokátskej komory. Doteraz táto služba fungovala iba v Bratislave, čo bol problém najmä pre ľudí zo vzdialenejších kútov Slovenska. O právnu poradňu na východe bol preto veľký záujem."

Vladimír TOMEK, redaktor:

"Každému sa môže stať, že sa ocitne v situácii, keď potrebuje právnu radu či pomoc. Advokátske služby ale nie sú zadarmo a niektorí ľudia si ich nemôžu dovoliť. Aj preto prišli do bezplatnej právnej poradne desiatky Košičanov."

Anna CIHOŇOVÁ, advokátka:

"Prevažná väčšina ľudí práve rieši jednak susedské vzťahy alebo zabezpečenie si užívania nehnuteľnosti v rámci vecných bremien."

V. TOMEK:

"Medzi vlastníckymi otázkami sa však našli aj menej všedné problémy. Napríklad pán Juraj má nepríjemnosti s bankou, ktorá vydala jeho spoločníkovi desaťtisíce eur aj keď na to nemal oprávnenie."

Juraj SAVČÁK, klient:

"Všade som písal, volal a neviem sa nikde dovolať pravdy, ak som prišiel sem na bezplatné poradenstvo, či mi náhodu nebudú vedieť poradiť."

V. TOMEK:

"Medzi čakateľmi na právnu pomoc sme stretli aj bývalého väzňa, ktorého súd uznal za nevinného až po uplynutí jeho trestu."

Dušan D. klient:

"Ja som väzbu prakticky odsedel, tri roky mám za sebou. Teraz ma sudca oslobodil, nový sudca, ale zase prokurátor sa odvolal. Chcem žalovať štát za náhradu trov."

V. TOMEK:

"Advokátky sa zase snažili nájsť riešenie bez ohľadu na vážnosť problému, s ktorou tí Košičania do poradne prišli."

A. CIHOŇOVÁ:

"Tí ľudia odchádzali s riešením riadne vysvetleným a spokojným tak, aby to presne sedelo na ich situáciu, ktorú riešia."

Košičania:

"Škoda, že jeden deň iba. Keby bol taká možnosť ešte raz prísť po tom."

"Takéto problémy majú ľudia viacerí a ja si myslím, že ak by to bolo možné, tak by mohlo byť častejšie."