Advokátska komora odobrila nomináciu P. Filipa na sudcu Ústavného súdu

Advokátska komora odobrila nomináciu P. Filipa na sudcu Ústavného súdu

Zdroj: SAK, z dňa 20.8.2014

Advokátska komora odobrila nomináciu P. Filipa na sudcu Ústavného súdu

(06.03.2014; www.teraz.sk; 18:42, s. ‑; TASR)

Nominácia Filipa, advokáta mafiánskej skupiny piťovcov, na sudcu Ústavného súdu SR je výsmechom do tváre spravodlivosti, uviedol v utorok 4. marca Lipšic.

Bratislava 6. marca (TASR) ‑ Slovenská advokátska komora (SAK) dnes reagovala na vyjadrenie poslanca Daniela Lipšica, ktorý vyzval ministra spravodlivosti a bývalého predsedu SAK Tomáša Boreca, aby požiadal komoru o stiahnutie nominácie advokáta Petra Filipa na sudcu Ústavného súdu SR z Národnej rady SR.

Nominácia Filipa, advokáta mafiánskej skupiny piťovcov, na sudcu Ústavného súdu SR je výsmechom do tváre spravodlivosti, uviedol v utorok 4. marca Lipšic.

"SAK je samosprávna stavovská organizácia, ktorá v súlade so zákonom využila svoje oprávnenie nominovať kandidáta na sudcu ÚS SR kolegu, ktorý má dôveru Predsedníctva SAK, ktoré vzišlo z demokratickej voľby advokátov zúčastnených na konferencii advokátov. JUDr. Lipšic ako aktívny advokát by sa mal obrátiť so svojou žiadosťou na Predsedníctvo SAK. Slovenská advokátska komora nepodlieha riadeniu MS SR ani politickým tlakom a jediným jej kritériom pri nominácii bola odbornosť, ktorú JUDr. Filip ako skúsený právnik a advokát bezpochyby spĺňa. Slovenská advokátska komora oslovila viacerých kandidátov, ktorí nomináciu na sudcu Ústavného súdu odmietli z rôznych dôvodov. Návrh nominovať člena Predsedníctva SAK bol schválený jednomyseľne Predsedníctvom SAK, pričom JUDr. Peter Filip sa hlasovania zdržal," uvádza sa v stanovisku SAK, ktoré TASR dnes poskytla riaditeľka Mediálneho a publikačného odboru SAK Naďa Ondrišová.

Advokát neobhajuje skutok svojho klienta, ale obhajuje jeho zákonom priznané práva. Advokát má v zmysle zákona o advokácii povinnosť prevziať právne zastúpenie každého klienta, pokiaľ neexistujú zákonné dôvody na odmietnutie poskytnutia právnych služieb. Spájať alebo stotožňovať legitímnu činnosť advokáta na ochranu práv a právom chránených záujmov svojho klienta s činnosťou klienta je prejavom demagógie, zavádzania a nepochopenia právneho postavenia advokáta a jeho klienta. Pri zachovaní tejto logiky by bolo možné obviniť väzenského lekára, že súhlasí so skutkom obvinených a odsúdených páchateľov trestných činov, keďže ich ošetruje. Uvádza sa ďalej v stanovisku.

Nomináciu Filipa Lipšic označil za "výsmech do tváre spravodlivosti". Podľa neho ide o ďalší dôkaz absolútneho rozkladu hodnôt v slovenskej justícii a v SAK, ktorá na ústavného sudcu navrhla Filipa, ktorý mimo iných klientov zastupoval aj veľkopodnikateľa Jozefa Majského, obvinených a následne oslobodených z vraždy Tupého, či podnikateľa Ladislava Reháka.

"Vyzývam ministra spravodlivosti a bývalého predsedu SAK Tomáša Boreca, aby požiadal komoru o stiahnutie tejto nominácie z Národnej rady SR. Ak to neurobí, bude to prejavom hrubej ľahostajnosti k povesti justície a jednej z jej kľúčových inštitúcií. Hnutie NOVA sa nebude ticho prizerať na takúto voľbu v NR SR," uviedol v utorok poslanec Lipšic.