Zo zasadnutia predsedníctva

Zo zasadnutia predsedníctva

Zdroj: SAK, z dňa 15.10.2014

 

Zo zasadnutia predsedníctva

    Predsedníctvo Slovenskej advokátskej komory sa zišlo na rokovaní 10. októbra 2014 v sídle komory v Bratislave. Rokovanie viedol predseda JUDr. Hrežďovič, ktorý privítal prítomných členov P SAK a predsedu revíznej komisie Mgr. Karkóa.

    Predsedníctvo na úvod schválilo zmenu dátumu novembrového zasadnutia P SAK tak, že sa uskutoční v novom termíne 14. novembra 2014.

    Členovia predsedníctva v rámci správy predsedu vzali na vedomie informácie

-      o výkone bežnej agendy v rámci jeho pôsobnosti,

-      o XX. Slovenských dňoch práva, ktoré sa uskutočnili 2. – 3. októbra 2014 v Bratislave,

-      o návšteve delegácie ministra spravodlivosti Vietnamskej socialistickej republiky,

-      o účasti predsedu na otvorení akademického roka na Právnickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a

-      o aktivitách Slovenskej advokátskej komory, Slovenskej komory exekútorov a Notárskej komory SR spolu s Lekárskou komorou SR, ktoré smerujú k vypusteniu povinnosti používať elektronické registračné pokladnice. Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR umožnil na jeho rokovaní vystúpiť predstaviteľom právnických komôr, za Slovenskú advokátsku komoru podpredseda JUDr. Veverka. Ústavnoprávny výbor NRSR prijal na návrh poslankyne Mgr. Pfundtner uznesenie, ktorým navrhol gestorskému výboru pre financie, rozpočet a menu vypustiť z návrhu právne činnosti a teda vylúčiť advokátov z povinnosti používať elektronické registračné pokladnice.

    Členovia predsedníctva schválili odpovede na dopyty súvisiace s výkonom advokácie a koncipientskej praxe, ktoré predrokovali pracovná skupina pre veci advokátske, pracovná skupina pre trestné právo a komisia pre zlučiteľnosť výkonu advokácie, resp. koncipientskej praxe s inými činnosťami.

    Predsedníctvo schválilo vydanie knihy o spisovateľovi a advokátovi Dr. Ivanovi Horváthovi v nadväznosti na tradíciu kníh o dejateľoch slovenskej advokátskej histórie. Vzalo na vedomie závery Vzdelávacieho kolégia v súvislosti s obsahovou náplňou seminárov advokátskych koncipientov v 4. a 5. ročníku koncipientskej praxe a odporučenia Vzdelávacieho kolégia ohľadom advokátskych skúšok.

    Členovia predsedníctva vzali na vedomie návrh rozpočtu komory na rok 2015.

    V súvislosti s avizovanou zmenou v oblasti plánovanej výmeny advokátskych preukazov predsedníctvo komory po zvážení predložených ponúk udelilo súhlas s uzatvorením zmluvy o výmene preukazov s iným zmluvným partnerom.

    Predsedníctvo komory vzalo na vedomie informácie o aktivitách v mediálnej oblasti v septembri 2014  a o prípravách osláv 25. výročia nezávislej advokácie v apríli 2015.

    Predsedníctvo vzalo na vedomie orientačný harmonogram podujatí SAK na rok 2015 a  v jeho kontexte zmenu termínu jarného seminára advokátskych koncipientov s tým, že seminár sa uskutoční v novom termíne 26. – 28. februára 2015. Schválilo aj termín a miesto konania zimného seminára advokátov 11. – 12. decembra 2015 v Hoteli Patria v Štrbskom Plese.

    Členovia predsedníctva vzali na vedomie informácie o finalizácii príprav výstavy pod názvom „Advokácia včera a dnes“ v spolupráci s Univerzitnou knižnicou v Bratislave. Expozícia bude do konca novembra 2014 umiestnená v priestoroch Barokového nádvoria univerzitnej knižnice na Ventúrskej ulici. Komora preveruje možnosti zabezpečiť jej umiestnenie aj v iných mestách na Slovensku.

    Predsedníctvo komory vzalo na vedomie informácie o súdnych konaniach, v ktorých je účastníkom Slovenská advokátska komora, so zameraním na statusové veci, na vypratanie nebytových priestorov v budove SAK a na vymáhanie pohľadávok.

    Členovia predsedníctva vzali na vedomie správy z predchádzajúcich pracovných ciest a poverili zástupcov komory účasťou na vybraných medzinárodných podujatiach v nadchádzajúcom období.

    Predsedníctvo rozhodovalo o žiadostiach súvisiacich so zoznamami vedenými komorou a o statusových veciach advokátov, resp. advokátskych koncipientov v súvislosti s ich vyčiarknutím z príslušných zoznamov, resp. s pozastavením ich činnosti.

    Predsedníctvo komory po informácií o tom, že predchádzajúci predseda skúšobného senátu sa funkcie vzdal, vymenovalo JUDr. Milana Valašika za nového predsedu III. skúšobného senátu a nových členov Skúšobnej komisie v rôznych oblastiach práva.