STANOVISKO CCBE K NÁVRHU NOVELY ZÁKONA O POUŽÍVANÍ ELEKTRONICKÝCH REGISTRAČNÝCH POKLADNÍC

STANOVISKO CCBE K NÁVRHU NOVELY ZÁKONA O POUŽÍVANÍ ELEKTRONICKÝCH REGISTRAČNÝCH POKLADNÍC

Zdroj: SAK, z dňa 20.10.2014

 

 

    Rada advokátskych komôr Európy (CCBE). CCBE reprezentuje advokátske komory 32 členských krajín a 13 ďalších pridružených a pozorovateľských krajín, a prostredníctvom nich približne milión európskych advokátov.

    CCBE bola informovaná členskou Slovenskou advokátskou komorou, že Ministerstvo financií Slovenskej republiky nedávno predstavilo návrh novely zákona o používaní elektronických registračných pokladníc zameraný na prevenciu a elimináciu daňových únikov, ktorý by mal priamy dopad na advokátske povolanie.

    Ako som bol vyrozumený, ministerstvo financií má v úmysle uložiť povinnosť používať elektronické registračné pokladnice a vydávať pokladničné doklady slobodným povolaniam na Slovensku, vrátane advokátov.

    Slovenská advokátska komora vyslovila svoje výhrady k tejto iniciatíve a požiadala CCBE o poskytnutie stanoviska k uvedenej veci.

    Od úplného začiatku diskusií o tejto myšlienke CCBE problematiku pozorne a s obavami sledovala a zaujala stanovisko založené na európskych a medzinárodných právnych dokumentoch, ktoré zakotvujú základnú úlohu advokátov v spoločnosti založenej na princípoch právneho štátu a práva a povinnosti advokátov a advokátskych komôr.

    V rokoch 2009 a 2013 CCBE uskutočnila dva prieskumy, ktoré ukázali, že vnútroštátne právne poriadky vo všeobecnosti neukladajú advokátom povinnosť používať registračné pokladnice. Existujú dôvody, pre ktoré krajiny advokátom túto povinnosť neukladajú. Registračné pokladnice sú bežne používané v rámci obchodných aktivít (pri predaji tovaru), ale nie v rámci činnosti regulovaných povolaní (pri poskytovaní služieb). Je všeobecne uznávané, že advokátom patrí  osobitná úloha v rámci výkonu spravodlivosti, a preto ich služby nemožno  porovnávať so štandardnými komerčnými obchodnými aktivitami. Poskytovanie právnych služieb a právneho zastupovania občanov nie je porovnateľné so žiadnou obchodnou komoditou.

    Návrh novely Ministerstva financií Slovenskej republiky vyvoláva mnoho obáv, najmä s ohľadom na nezávislosť a samosprávu advokácie, povinnosť mlčanlivosti, neprimerané administratívne zaťaženie advokátov a dostupnosť právnych služieb.

 

1.           Nezávislosť a samospráva advokácie

    CCBE si na úvod dovoľuje zdôrazniť, že advokátske komory sú nezávislé samosprávne orgány, ktoré majú v kompetencii regulovanie a správu advokácie. Nezávislosť advokátskych komôr, ako aj ich jednotlivých členov je nevyhnutnou súčasťou právneho štátu, bez ktorej moderná demokratická spoločnosť nemôže existovať. Nezávislosť a samospráva advokátskych komôr je zakotvená v Odporúčaní č. (2000) 21 Výboru ministrov Rady Európy o slobodnom výkone profesie advokáta z 25. októbra 2000 (ďalej len Odporúčanie Rady Európy), Zásada V, ako aj v Základných zásadách OSN o úlohe advokátov zo 14. decembra 1990 (Ďalej len Základné zásady OSN), čl. 24.

    Advokátske komory majú vo výlučnej pôsobnosti registráciu členov a rozhodovanie o dočasnom pozastavení výkonu činnosti a o vyčiarknutí advokátov z príslušných zoznamov. Nový legislatívny návrh ministerstva financií môže v budúcnosti viesť k zasahovaniu štátu do nezávislosti a samosprávy advokácie.

    Podľa zákona o používaní elektronických registračných pokladníc sú daňové a colné orgány oprávnené uložiť sankcie zákazu poskytovania služieb, alebo v závažnejších prípadoch podať návrh na zrušenie živnostenského oprávnenia. Slovenská advokátska komora má obavy, že v zmysle návrhu novely zákona sa bude k registrácii advokáta pristupovať rovnako ako k živnostenskému oprávneniu, pričom návrh nerieši procesný postup alebo vzťah medzi oprávnením daňového úradu uložiť vyššie uvedené sankcie a výlučnou právomocou Slovenskej advokátskej komory pozastaviť  advokátom výkon advokácie alebo ich vyčiarknuť zo zoznamu. Dočasný alebo trvalý zákaz poskytovania služieb zo strany daňových alebo colných orgánov by predstavoval vážny zásah do samosprávy advokácie.

 

2.      Povinnosť mlčanlivosti

    CCBE si ďalej dovoľuje zdôrazniť, že advokáti chránia základné práva a slobody, ako aj princípy právneho štátu. Advokáti sú zárukou existencie základných pilierov demokratickej spoločnosti, zohrávajúc kľúčovú úlohu pri výkone spravodlivosti a pri zachovávaní zásad právneho štátu. Úloha advokátov v spoločnosti bola výslovne uznaná okrem iného aj vyššie uvedeným Odporúčaním Rady Európy a Základnými princípmi OSN, a tiež judikatúrou Súdneho dvora EÚ a Európskeho súdu pre ľudské práva.

    CCBE by rovnako chcela pripomenúť, že advokáti podliehajú prísnym etickým pravidlám a sú zaviazaní chrániť základné hodnoty, ako sú nezávislosť, vyhýbanie sa konfliktom záujmov, bezúhonnosť, profesionálna mlčanlivosť a dôvernosť, ktoré sú nevyhnutné vo vzťahu medzi advokátom a jeho klientom (Odporúčanie Rady Európy, Zásada III). Pravidlá, ktorým advokáti podliehajú, existujú v záujme zabezpečenia práv a výhod ich klientov, v záujme efektívneho prístupu k spravodlivosti a spoľahlivého právneho poriadku.

    Používanie elektronických registračných pokladníc advokátmi môže byť v rozpore s princípom mlčanlivosti advokáta. Ako bola CCBE informovaná, technické riešenie elektronických registračných pokladníc je založené na on-line prepojení medzi pokladnicou a centrálnym systémom príslušných štátnych orgánov. Takéto prepojenie môže ohroziť ochranu citlivých údajov o klientoch a prípadoch, ktoré sú uložené v pracovnom počítači advokáta a podliehajú povinnosti mlčanlivosti. Navyše, advokáti by museli uchovávať všetky záznamy z registračnej pokladnice a vydať ich daňovým úradom na účely inšpekcie a kontroly.

    Ak by sa používanie elektronických registračných pokladníc stalo pre advokátov v Slovenskej republike povinnosťou, európske základné práva by boli ohrozené, podobne ako zákonné povinnosti advokátov voči klientom. Uvedené by malo závažné negatívne dopady na celkový výkon spravodlivosti. Vo viacerých  európskych krajinách je mlčanlivosťou chránené napr. meno klienta; nemožno uvádzať ani druh poskytovaných právnych služieb. Vo všetkých právnych poriadkoch existujú mechanizmy na ochranu mlčanlivosti advokátov a všetci advokáti majú povinnosť zachovávať mlčanlivosť o záležitostiach klientov na základe prevažujúceho záujmu na ochrane základných práv.

    CCBE tiež zdôrazňuje, že vlády majú povinnosť rešpektovať akúkoľvek komunikáciu a konzultácie medzi advokátmi a klientmi v rámci ich profesionálneho vzťahu ako dôverné (Základné princípy OSN, čl. 22).

 

3.      Neprimerané administratívne zaťaženie

    CCBE bola informovaná, že zákon o používaní elektronických registračných pokladníc ukladá povinnosť presne špecifikovať každú službu poskytnutú kupujúcemu (klientovi). Služba musí byť označená takým spôsobom, ktorý umožňuje jasné určenie alebo pomenovanie poskytovanej služby; musí byť zabezpečené, aby každú službu bolo možné jednoznačne odlíšiť od ostatných služieb.

    Pri poskytovaní právnych služieb klientovi advokát urobí množstvo úkonov a krokov (príprava podaní, žalôb, zmlúv a iných dokumentov, poskytovanie odborného poradenstva a pod.). Povinnosť označovať každý krok a úkon na pokladničnom doklade vydanom klientovi by kládla neprimeranú administratívnu záťaž na advokátov. Okrem toho, vyhláška č. 655/2004 Z.z. Ministerstva spravodlivosti SR o odmenách a náhradách advokátov za poskytovanie právnych služieb upravuje niekoľko spôsobov určenia odmeny za poskytnutie právnych služieb. Nie každý z týchto spôsobov umožňuje presné priradenie konkrétnej sumy ku každému z úkonov vykonaných advokátom pre klienta.

 

4.      Dostupnosť právnych služieb

    Napokon, CCBE má obavu aj z negatívneho dopadu povinnosti používať elektronické registračné pokladnice na právo na prístup k advokátovi, najmä pokiaľ ide o sociálne znevýhodnené skupiny obyvateľstva. Nová povinnosť by vyžadovala počiatočnú investíciu a zvýšenie nákladov na chod advokátskej kancelárie, čo by predstavovalo podstatnú finančnú záťaž najmä pre advokátov a advokátske kancelárie s menším počtom klientov a s nižším rozpočtom. Je možné očakávať, že zmena by sa premietla do zvýšenia odmeny advokáta, ktorá je dohodnutá medzi advokátom a klientom.

    CCBE si dovoľuje zdôrazniť, že prístup k advokátovi je základnou zásadou zakotvenou v Odporúčaní Rady Európy (Zásada IV) a v Základných zásadách OSN (čl. 1 – 5). Je povinnosťou vlády zabezpečiť, aby všetky osoby mali skutočné právo na prístup k advokátovi bez akejkoľvek diskriminácie.

    Z vyššie uvedených dôvodov zastáva CCBE názor, že zavedenie povinnosti používať elektronické registračné pokladnice advokátmi v Slovenskej republike by predstavovalo neprimeraný zásah do základných princípov, ktorými sa spravuje advokácia v záujme právneho štátu v celej Európe. Návrhy zamerané na dosiahnutie stabilného daňového systému v komerčnom sektore by nemali zároveň oslabovať základné princípy právneho štátu a kľúčové hodnoty advokácie.

    CCBE je pripravená ďalej prispieť odborným posúdením a ocenila by informácie o ďalšom vývoji tejto záležitosti.

 

 

Aldo Bulgarelli

prezident

Rada advokátskych komôr Európy