Zo zasadnutia predsedníctva - 1.4.2016

Zo zasadnutia predsedníctva - 1.4.2016

Zdroj: SAK, z dňa 12.4.2016

    Predsedníctvo Slovenskej advokátskej komory sa zišlo na rokovaní 1. apríla 2016 v Bratislave. Viedol ho predseda JUDr. Hrežďovič, revíznu komisiu zastúpil jej predseda Mgr. Karkó.

    Členovia predsedníctva odsúhlasili návrh programu s doplneniami a za overovateľa zápisnice určili JUDr. Petra Filipa. Vzali na vedomie informácie o stretnutí s advokátmi Trenčianskeho kraja 14. marca 2016, na ktorom sa z poverenia predsedu komory zúčastnil podpredseda JUDr. Juraj Veverka. Témy boli štandardné, diskusia vznikla najmä v súvislosti s účasťou školiteľov na advokátskych skúškach, v súvislosti so vzdelávaním advokátskych koncipientov a v súvislosti so seminármi k novým civilným kódexom.

    JUDr. Hrežďovič podal krátku správu o otvorení putovnej výstavy Advokácia včera a dnes 14. marca 2016 v priestoroch radnice v Banskej Bystrici, kde zotrvala do 27. marca 2016.

    V rámci informácií o legislatívnej činnosti Slovenskej advokátskej komory predsedníctvo vzalo na vedomie informácie o novom zákone o ochrane spotrebiteľa a o alternatívnom riešení sporov.

    Tajomník komory JUDr. Popovec zreferoval, že riešenie procesov zaručenej konverzie a časových pečiatok, ako aj vydávanie kvalifikovaných autentizačných certifikátov je v štádiu rokovaní a prípravy v spolupráci s odborným partnerom.

    Predsedníctvo komory poverilo JUDr. Hrežďoviča rokovať s vedením Centra právnej pomoci o ďalších postupoch pri ustanovovaní právneho zástupcu podľa zákona č. 327/2005 Z.z. a schválilo doplnený návrh spolupráce medzi Slovenskou advokátskou komorou a S-EPI s.r.o. Na žiadosť Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky nominovalo za členku komisie na hodnotenie predložených projektov vysokých škôl podpredsedníčku komory Mgr. Viktóriu Hellenbart.

    Predsedníctvo schválilo stanoviská s úpravami vyplývajúcimi z diskusie vo veci dopytov súvisiacich s výkonom advokácie a koncipientskej praxe, ktorými sa vopred zaoberala pracovná skupina pre veci advokátske a komisia pre zlučiteľnosť výkonu advokácie, resp. koncipientskej praxe s inými povolaniami.

    Predsedníctvo zrušilo Uznesenie predsedníctva komory č. 33/11/2015 z 10. decembra 2015 o pravidlách používania názvu obchodnej spoločnosti pre výkon advokácie a schválilo nové pravidlá, na ktoré bude prihliadať pri preskúmavaní žiadostí o posúdenie splnenia podmienok používania názvov združení a obchodných mien spoločností podľa § 12 ods. 4 zákona o advokácii s tým, že nejde o uznesenie normatívneho charakteru a ako také sa uverejňuje v Bulletine slovenskej advokácie a na webovej stránke komory.

    Členovia predsedníctva v rámci rokovania o ekonomických otázkach rozhodovali o žiadostiach predložených advokátmi. Vzali na vedomie informáciu o predložení daňového priznania Slovenskej advokátskej komory k dani z príjmu právnických osôb za rok 2015.

    Predsedníctvo vzalo na vedomie písomnú správu o mediálnych aktivitách komory za marec 2016 a informáciu o prípravách galavečera a Dňa otvorených dverí Slovenskej advokátskej komory v apríli 2016 v kontexte všetkých sprievodných podujatí.

    Členovia predsedníctva vzali na vedomie informácie o súdnych konaniach, v ktorých je účastníkom Slovenská advokátska komora, so zameraním na statusové veci a na vymáhanie pohľadávok.

    Na základe informácií odboru medzinárodných vzťahov členovia predsedníctva vzali na vedomie správu Mgr. Chládekovej, PhD. z marcového zasadnutia orgánov CCBE a správu Mgr. Hellenbart zo stretnutia predsedov advokátskych komôr strednej a východnej Európy na pozvanie Chorvátskej advokátskej komory na tému „Právne služby na jednotnom trhu v Európskej únii – osobitosti a problémy na vnútroštátnych trhoch právnych služieb v krajinách strednej a východnej Európy“. Súčasťou Dní chorvátskych advokátov bol okrúhly stôl na tému „Zapisovanie do zoznamov advokátov vedených komorami“, kde Mgr. Hellenbart vystúpila s príspevkom zameraným na organizáciu a systematiku advokátskych skúšok v rámci Slovenskej advokátskej komory.

    Predsedníctvo podporilo nomináciu JUDr. Martina Šolca na post prezidenta International Bar Associationa vzalo na vedomie informáciu CCBE o projekte Európski advokáti na ostrove Lesbos.

    Predsedníctvo komory rozhodovalo o žiadostiach súvisiacich s matrikou advokátskych koncipientov, matrikou advokátov a matrikou usadených euroadvokátov, zahraničných advokátov, spoločností s ručením obmedzeným, verejných obchodných spoločností a komanditných spoločností. Osobitne rozhodovalo o návrhoch na pozastavenie, resp. vyčiarknutie advokátov, resp. advokátskych koncipientov zo zoznamov vedených komorou podľa príslušných ustanovení zákona o advokácii.