Zo zasadnutia predsedníctva - 1.6. a 28.6. 2017

Zo zasadnutia predsedníctva - 1.6. a 28.6. 2017

Zdroj: SAK, z dňa 10.7.2017

    V júni sa konali dve zasadnutia predsedníctva komory: 1. júna 2017 za mandátu predošlého predsedníctva, 28. júna 2017 zasadalo predsedníctvo v novom zložení po zvolení na Konferencii advokátov 2017.

    Predsedníctvo sa zišlo na poslednom zasadnutí pred uplynutím štvorročného volebného obdobia v Hoteli Partizán na Táľoch pred letným seminárom advokátov. Rokovanie viedol vtedy ešte predseda komory JUDr. Hrežďovič.

    Na úvod členovia vzali na vedomie informácie — o rokovaniach s podpredsedníčkou vlády a ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou zameraných najmä na elektronizáciu justície a výkonu advokátskeho povolania, — o rokovaniach s podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu Petrom Pellegrinim k téme dátových schránok a ich odlíšenia s tým, že kroky komory smerujú k zabezpečeniu komplexných funkcií advokátskeho preukazu, — o účasti predsedu komory na oslavách 15. výročia Súdnej rady 11. mája 2017; súčasťou podujatia bola medzinárodná konferencia organizovaná Súdnou radou na tému Cesta k nezávislému a legitímnemu postaveniu súdnej moci, — o účasti na rozporovom konaní k novele Obchodného zákonníka. Komora prezentovala zásadné pripomienky smerujúce k odstráneniu rozporov.

    V kontexte informácií o ďalšom vývoji v oblasti elektronizácie predsedníctvo schválilo návrh Dohody o poskytovaní údajov zo zoznamu Slovenskej advokátskej komory medzi Národnou agentúrou pre sieťové a elektronické služby a komorou, ktorej predmetom je poskytovanie údajov zo zoznamov advokátov. Komora poskytne zoznam advokátov NASES-u, ktorý zo zoznamu vytvorí elektronickú schránku; táto bude aktivovaná prvým prístupom. Informáciu aj s URI poskytne naspäť a komora ako referenčný zoznam informáciu poskytne tretím osobám. Následne schválilo obsah Zmluvy o poskytnutí hromadnej licencie k softvérovej aplikácii eDeskReader pre členov Slovenskej advokátskej komory.

    Pomerne veľká časť rokovania bola venovaná aktuálnym informáciám o legislatívnych aktivitách, na ktorých komora participuje. Na rozporovom konaní k novele zákona o e-governmente s podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu bolo dohodnuté, že elektronická schránka bude iba jedna, advokátska pošta bude označovaná jasne identifikovateľným spôsobom, na základe toho bude vytváraný osobitný podpriečinok v elektronickej schránke, do ktorého bude pošta určená pre advokáta smerovať.

    Gro legislatívnych aktivít smerovalo k novelám, ktoré boli predmetom pripomienkového konania, resp. ktoré boli v parlamente. Došlo k schváleniu novely zákona o súdoch a zákona o sudcoch, v rámci ktorej bola komunikácia relatívne úspešná vo vzťahu k elektronickým schránkam. Po komunikácii so zástupcami komory sa účinnosť povinnosti advokátov komunikovať prostredníctvom elektronických formulárov ako fyzickej osoby posunula na 1. júl 2017, od 1. januára 2018 nadobudne účinnosť sankcia vo výške 20 eur, ktorá v položke 20a zákona o súdnych poplatkoch nahradila momentálnu poplatkovú povinnosť za vyhotovovanie písomných dokumentov, ktoré boli doručené elektronicky; toto ustanovenie nahradil poplatok za doručenie iného podania ako podania elektronického formulára. V rámci toho boli zároveň komunikované výhrady týkajúce sa prechodných ustanovení, v rámci čoho sa stanovilo, že zaručená konverzia vo všeobecnosti pre účely súdov nebude nutná, na súdy stačí doručiť naskenovanú kópiu a ak súd prejaví záujem, vyžiada si dokument v písomnej podobe. Pre komoru postačí do budúcna riadne nastavenie, ktoré prílohy majú prejsť zaručenou konverziou, bude to uvedené v osobitných predpisoch. Od 1. júla 2017 platí právna úprava, že v elektronickom svete postačujú kópie.

    Na Centre právnej pomoci sa riešila štúdia uskutočniteľnosti za účelom sprehľadnenia správovej databázy údajov, advokátov a prípadov CPP. Štúdia predchádza budovaniu informačného systému. V rámci nej bol predložený návrh jednej z funkcionalít, aby advokáti každý úkon ohlasovali do informačného systému CPP; centrum by tak mohlo vykonávať dohľadovú právomoc nad činnosťou advokátov. Vzhľadom na to, že návrh sa týkal všetkých advokátov, ktorí takto môžu byť ustanovení, dostal sa evidentne do rozporu s povinnosťou mlčanlivosti aj so zákonom o advokácii, pretože takúto dohľadovú právomoc má iba Slovenská advokátska komora. Komora uvedený rozpor s platným právnym stavom, ktorý narúša povinnosť mlčanlivosti, komunikovala prostredníctvom JUDr. Chrenkovej ako zástupkyne v Správnej rade CPP.

    Všetky informácie súvisiace s legislatívnym procesom predsedníctvo vzalo na vedomie. Ďalej schválilo uznesenie o symboloch Slovenskej advokátskej komory a ich používaní (Vestník ...) a súhlasilo s poskytnutím mediálnej podpory medzinárodnej vedeckej konferencie XIII. Lubyho právnické dni, ktorá sa uskutoční 28. – 29. septembra 2017 v Smoleniciach.

    Predsedníctvo komory schválilo stanoviská s úpravami na základe diskusie vo veci dopytov súvisiacich s výkonom advokácie a koncipientskej praxe, ktorými sa vopred zaoberala pracovná skupina pre veci advokátske a komisia pre zlučiteľnosť výkonu advokácie, resp. koncipientskej praxe s inými povolaniami.

    V súvislosti s finišovaním príprav Konferencie advokátov 2017 vzalo na vedomie informácie o zostavenej kandidátke do orgánov komory, odporučilo konferencii personálne zloženie návrhovej komisie, mandátovej komisie a volebnej komisie, schválilo účasť skrutátorov na konferencii advokátov pre potreby aklamačného hlasovania a vzalo na vedomie informácie o prihlásených slovenských a zahraničných hosťoch.

    Členovia predsedníctva v rámci rokovania o ekonomických otázkach rozhodli o predložených žiadostiach, vzali na vedomie zoznamy advokátov, ktorí do 31. mája 2017 nezaplatili príspevok na činnosť komory za rok 2017 a príspevok do sociálneho fondu za rok 2017. Ďalej vzali na vedomie informáciu o personálnej zmene v kancelárii komory na poste riaditeľky ekonomického od 1. júna 2017.

    Predsedníctvo vzalo na vedomie správu o mediálnych aktivitách komory v máji 2017, vyhodnotenie imidžovej kampane a štatistiku mediálnych výstupov z podujatí spojených s Dňom otvorených dverí.

    Následne vzalo na vedomie informácie o súdnych konaniach v statusových veciach, v ktorých je účastníkom Slovenská advokátska komora, predložené písomné správy z pracovných ciest a správu zo spoločného rokovania orgánov Slovenskej a Českej advokátskej komory.

    Predsedníctvo komory rozhodovalo o žiadostiach súvisiacich s matrikou advokátskych koncipientov, matrikou advokátov a matrikou usadených euroadvokátov, zahraničných advokátov, spoločností s ručením obmedzeným, verejných obchodných spoločností a komanditných spoločností. Osobitne rozhodovalo o návrhu na pozastavenie výkonu advokácie, resp. koncipientskej praxe podľa § 8 ods. 2 písm. b) zákona o advokácii, o návrhu na pozastavenie výkonu advokácie podľa § 8 ods. 3 zákona o advokácii, ako aj o návrhu na vyčiarknutie zo zoznamu advokácie podľa § 7 ods. 1 písm. d) zákona o advokácii.

 

    Prvé zasadnutie novozvoleného predsedníctva komory po konferencii advokátov sa konalo 28. júna 2017 v Bratislave pod vedením nového predsedu komory JUDr. Tomáša Boreca.

    Členovia predsedníctva vzali na vedomie informácie o stretnutiach so zástupcami Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby a zástupcami externej firmy, ktorá pripravuje aplikácie pre uľahčenie elektronickej komunikácie, ako aj o stretnutí s doterajšou predsedníčkou Súdnej rady JUDr. Bajánkovou. Ďalej vzali na vedomie informácie o stretnutí s podpredsedníčkou vlády SR a ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou. Diskusia sa týkala najmä Obchodného registra, témy elektronického prideľovania advokátov ex offo na jednotlivých súdoch, možnosti novelizácie advokátskej tarify, neoprávneného poskytovania právnych služieb, zamýšľanej exekučnej amnestie a problémov s ňou spojených, elektronických schránok advokátov a ich odlíšenia prostredníctvom sufixov a prípravy novely Trestného zákona a Trestného poriadku. Podpredseda komory JUDr. Illeš doplnil informácie o pohrebe bývalého predsedu Českej advokátskej komory a ministra spravodlivosti ČR JUDr. Karla Čermáka a o stretnutí na Prezídiu policajného zboru SR s tým, že v rámci elektronického vyšetrovacieho súdneho spisu má policajný zbor záujem spolupracovať so Slovenskou advokátskou komorou a preberať zoznam advokátov v elektronickej podobe v rámci web servisu.

    Predsedníctvo komory vzalo na vedomie overenú zápisnicu zo zasadnutia Volebnej komisie na Konferencii advokátov 2017 spolu s prílohami. Konštatovalo, že po tom, ako sa JUDr. Ján Gereg vzdal členstva v revíznej komisii, na miesto riadneho člena revíznej komisie nastúpil JUDr. Ambróz Motyka a na miesto náhradnej členky nastúpila JUDr. Zuzana Ondrejková. Vzalo na vedomie informáciu o zvolení JUDr. Zuzany Čížovej za predsedníčku revíznej komisie, JUDr. Petra Štrpku, PhD. za predsedu disciplinárnej komisie a JUDr. Ľubomíra Hrežďoviča za predsedu odvolacej disciplinárnej komisie.

    Vzalo na vedomie stanovisko kancelárie komory k priebehu konferencie advokátov, ako aj pripomienky a návrhy členov predsedníctva, resp. predsedníčky revíznej komisie k technicko-organizačnému zabezpečeniu konferencie advokátov. Schválilo vydanie interných predpisov komory v aktuálnom znení po konferencii advokátov.

    Novozvolení členovia predsedníctva sa oboznámili s činnosťami a nastaveniami komory, najmä s harmonogramom podujatí v II. polroku 2017. Schválili vymedzenie kompetencií a zodpovednosti predsedu komory, podpredsedov komory a ostatných členov predsedníctva komory za jednotlivé oblasti činnosti nasledovne:    do kompetencie JUDr. Boreca patria advokátske skúšky, dohľad nad elektronizáciou činností komory s tým, že v tejto oblasti bude spolupracovať s JUDr. Illešom a Mgr. Kutanom, legislatívna činnosť s tým, že v tejto oblasti bude spolupracovať s JUDr. Karasom, PhD., mediálna oblasť s tým, že v tejto oblasti bude spolupracovať s JUDr. Illešom, JUDr. Laciakom, PhD. a Mgr. Kutanom a    dohľad nad vnútornými vecami advokácie; do kompetencie JUDr. Illeša patrí dohľad nad webovou stránkou komory s tým, že v tejto oblasti bude spolupracovať s Mgr. Kutanom a JUDr. Šiškom; do kompetencie JUDr. Laciaka, PhD. patrí zahraničná agenda s tým, že v oblasti medzinárodných vzťahov bude spolupracovať s JUDr. Puchallom, PhD. a JUDr. Šiškom a dohľad nad vydávaním Bulletinu slovenskej advokácie; do kompetencie JUDr. Havelkovej patrí kultúrno-spoločenská oblasť s tým, že v tejto oblasti bude spolupracovať s JUDr. Hromcovou a JUDr. Haršanym; do kompetencie Mgr. Karkóa patrí ekonomický úsek;   do kompetencie JUDr. Puchallu, PhD. patrí dohľad na problematikou trestných stíhaní advokátov s tým, že v tejto oblasti bude spolupracovať s JUDr. Laciakom, PhD., JUDr. Havlátom a doc. JUDr. Olejom, CSc.; do kompetencie JUDr. Havláta patrí vzdelávacia činnosť s tým, že v tejto oblasti bude spolupracovať s JUDr. Laciakom, PhD., dohľad nad problematikou neoprávneného poskytovania právnych služieb s tým, že v tejto oblasti bude spolupracovať s JUDr. Havelkovou a dohľad nad vydávaním zbierky disciplinárnych rozhodnutí s tým, že v tejto oblasti bude spolupracovať s JUDr. Čížovou, JUDr. Štrpkom, PhD. a JUDr. Hrežďovičom; do kompetencie JUDr. Hromcovej patrí riadenie činnosti regionálnych zástupcov s tým, že v tejto oblasti bude spolupracovať s JUDr. Havelkovou; a do kompetencie JUDr. Šišku patrí vedenie Rozhodcovského súdu Slovenskej advokátskej komory,

    Predsedníctvo zmenilo Uznesenie predsedníctva komory o pravidlách uplatňovania náhrady za stratu času (Vestník ...), vymenovalo predsedov a členov jednotlivých poradných orgánov vzhľadom na to, že funkčné obdobie predchádzajúcich predsedov a členov pracovných skupín a komisií skončilo uplynutím funkčného obdobia predsedníctva komory, na základe odporúčania predchádzajúceho predsedníctva zriadilo pracovnú skupinu pre elektronizáciu výkonu advokácie a schválilo jej náplň činnosti a príslušnú zmenu Uznesenia predsedníctva komory o poradných orgánoch komory. Vymenovalo nových členov skúšobnej komisie, vzalo na vedomie informáciu o zmluvách Slovenskej advokátskej komory uzatvorených s partnermi, o ekonomickej činnosti komory v I. polroku 2017 a vymenovalo riaditeľov organizačného odboru, odboru matriky, odboru výchovy a vzdelávania a odboru medzinárodných vzťahov kancelárie komory.

    V rámci informácií o ďalšom vývoji v oblasti elektronizácie členovia predsedníctva vzali na vedomie informácie tajomníka komory JUDr. Popovca. Na základe zmluvy s NASES-om boli odoslané všetky informácie, ktoré má komora k dispozícii zo zoznamu advokátov, aby komora identifikovala kancelárie a advokátov, ktorí už majú zriadenú a aktivovanú elektronickú schránku; pre tých, ktorí ju ešte zriadenú nemajú, za účelom jej zriadenia NASES-om. Aktivácia elektronickej schránky pri obchodných spoločnostiach nastane zo zákona, resp. aktivitou advokáta – fyzickej osoby. Uskutočňuje sa komunikácia o zriadení leased line, čo je pripojenie Slovenskej advokátskej komory do Govnetu, prostredníctvom ktorej bude komora pristupovať cez garantované pripojenie na technické účty elektronických schránok. Komora dá pripojenie k dispozícii dodávateľovi aplikácie eDeskReader, zároveň je v rámci extranetu pripravená (zatiaľ do podpisu zmluvy nepublikovaná) elektronická žiadosť tak, aby komora mohla zrealizovať zriadenie technických účtov na základe individuálnej žiadosti advokáta, a následne ich distribúciu nasledovne: 1. NASES potvrdí vhodnosť certifikátu, 2. SAK dodá NASES-u údaje advokátov v štruktúre postačujúcej pre stotožnenie/vytvorenie sDeskových schránok, 3. NASES priradí k údajom advokátov URI existujúcich schránok, alebo ak neexistujú, vytvorí nové a vráti doplnený zoznam SAK, 4. SAK dodá zoznam advokátov s doplneným URI externému partnerovi, 5. SAK vygeneruje každému advokátovi technický certifikát, 6. SAK dodá (cez intranet) jednotlivým advokátom certifikáty a vyzberá od nich elektronicky podpísané splnomocnenia (splnomocniteľ=advokát, splnomocnenec=SAK), 7. SAK dodá NASES-u vyplnený zoznam advokátov (osobné údaje + URI + údaje o certifikáte + ID splnomocnenia), verejné kľúče certifikátov advokátov, podpísané splnomocnenia, 8. NASES nastaví prístup k eDeskovým schránkam advokátov s uvedeným URI pomocou technických certifikátov s príslušnými verejnými kľúčmi, 9. externý partner v spolupráci s komorou bude distribuovať licenčné kľúče pre členov komory.

    S vytvorením technického účtu súvisí, že autentifikačný certifikát, ktorý vyhotoví a vygeneruje komora z matriky, si bude môcť advokát stiahnuť, tento bude autentifikovaný serverom slovensko.sk, na základe autentifikácie a hesla, ktoré advokát dostane osobitne, sa bude môcť pripájať zo svojej elektronickej schránky.

    JUDr. Popovec informoval o rozhodnutí Úradu podpredsedu vlády pre informatizáciu a investície, že zriaďovanie nových elektronických schránok bude prispôsobené špeciálne pre advokátov doplnením číselného radu, ktorý bude unikátne označovať postavenie advokátov. Táto forma sa týka iba nových elektronických schránok zriaďovaných do budúcna.

    Nie sú doriešené špecifiká týkajúce sa obchodných spoločností, ktoré nemajú sufixy. Zoznam z NASES-u bude komore daný k dispozícii s URI adresami, komora ho následne pošle ministerstvu spravodlivosti, kde sa informácia spracuje pre potreby súdneho manažmentu.

    JUDr. Popovec ďalej upozornil na to, že niektorí advokáti nemajú ani alternatívny autentifikátor, t. j. vytvára sa pre nich možnosť, aby si mohli reálne čítať elektronickú schránku. Od 1. januára 2018 bude účinná sankcia za iné ako elektronické podanie, v súčasnosti je možné podania realizovať aj písomne.

    JUDr. Illeš doplnil, že vyššie uvedený softvér nie je pre advokátov povinný. Komora však eviduje dopyt po funkcionalite, aby mal advokát prístup k elektronickej schránke aj mimo advokátskej kancelárie. Bude potrebné vysporiadať sa s tým, že časť správ zostane v schránke, časť na počítači, môže vzniknúť mix doručených správ aj vzhľadom na ich počet. Druhý moment funkcionality softvéru je ten, že každý advokát má prístup aj z iných statusov, resp. iných právnych postavení v elektronickej schránke. Aplikácia eDeskReader je viazaná na IČO advokáta, v prípade záujmu advokáta využívať ju aj na čítanie elektronickej schránky pod iným IČO-m pôjde o komerčný produkt, ktorý sa dá objednať. Pristupovanie do elektronickej schránky cez technický účet a eDeskReader bude voľbou advokáta, ale naďalej môže pristupovať prostredníctvom slovensko.sk.

    Členovia predsedníctva odporučili, aby každý advokát pristupoval do svojej elektronickej schránky sám vo vlastnom mene a v prípade, ak bude využívať autorizované softvérové prostriedky tretích osôb, musí zabezpečiť zachovanie povinnosti mlčanlivosti.

    Predsedníctvo sa oboznámilo so zápisnicou zo zasadnutia strategickej skupiny k projektu Obchodný register a životné situácie podnikateľov spolu s podkladmi od členov strategickej pracovnej skupiny k projektu. Poverilo zástupcovkomory prezentovať na rokovaní na ministerstve spravodlivosti stanovisko, že nezávislá pozícia advokáta a komory vylučuje ich súčasné postavenie ako registrátorov v systéme obchodného registra pri zachovaní transformácie dokumentov z písomnej do elektronickej podoby zaručenou konverziou. Z rokovania na ministerstve spravodlivosti vyplynulo, že advokáti nemôžu plniť funkciu registrátorov. Filozofia je jasná, štát si musí zachovať určitú mieru ingerencie a kontroly nad obchodným registrom a registrátormi, akýkoľvek vstup do pozície advokáta by predstavoval porušenie princípov advokácie. Komora jasne deklarovala, že má záujem na vylúčení osôb poskytujúcich právne služby bez oprávnenia.

    Členovia predsedníctva súhlasili s vytvorením registra trestných stíhaní advokátov. Schválili vyhlásenie literárnej súťaže pre advokátskych koncipientov o najlepšiu esej/fejtón na tému „Koncipienti: nádej a budúcnosť advokácie?!“ s uzávierkou na doručenie prác do 15. októbra 2017.

    Do programu rokovania P SAK vždy patrí aj schválenie stanovísk s úpravami na základe diskusie vo veci dopytov súvisiacich s výkonom advokácie a koncipientskej praxe, ktorými sa vopred zaoberala pracovná skupina pre veci advokátske a komisia pre zlučiteľnosť výkonu advokácie, resp. koncipientskej praxe s inými povolaniami.

    V rámci informácií o mediálnom pláne komunikácie predsedníctvo rozhodlo vytvoriť miesto hovorkyne Slovenskej advokátskej komory a vymenovať do tejto funkcie JUDr. Alexandru Donevovú.

    Predsedníctvo ďalej vzalo na vedomie informácie o súdnych konaniach v statusových veciach, v ktorých je účastníkom Slovenská advokátska komora.

    V kontexte informácií odboru medzinárodných vzťahov členovia predsedníctva rozhodli o zmenách v slovenskej delegácii v CCBE, poverili JUDr. Laciaka, PhD. zabezpečiť realizáciu odporúčaní pracovnej skupiny pre zahraničné vzťahy v praxi v súvislosti s dokumentom „Slovenská advokátska komora a zahraničné vzťahy“, ktorý vzalo na vedomie predchádzajúce predsedníctvo na májovom zasadnutí s odporučením pre nové predsedníctvo komory v budúcnosti pokračovať v smerovaní komory podľa predloženého materiálu. Materiál bude uverejnený v newsletteri. Vzali na vedomie predložené písomné správy z pracovných ciest, informácie o príprave Nemecko-česko-slovenského advokátskeho fóra a Stretnutia spriatelených a susedských komôr v Bratislave, akceptovali návrhy zahraničných partnerov z Francúzska a Poľska na spoluprácu.

    Členovia predsedníctva rozhodovali o žiadostiach súvisiacich s matrikou advokátskych koncipientov, matrikou advokátov a matrikou usadených euroadvokátov, zahraničných advokátov, spoločností s ručením obmedzeným, verejných obchodných spoločností a komanditných spoločností. Osobitne rozhodovali o návrhu na pozastavenie výkonu advokácie, resp. koncipientskej praxe podľa § 8 ods. 1 písm. c) zákona o advokácii.