Zo zasadnutia predsedníctva - 6.10. 2017

Zo zasadnutia predsedníctva - 6.10. 2017

Zdroj: SAK, z dňa 21.11.2017

    Predsedníctvo komory sa zišlo na zasadnutí v Bratislave 6. októbra 2017. Na úvod členovia vzali na vedomie informácie o návrhoch zástupcov Slovenskej advokátskej komory na zaradenie do databázy kandidátov na členov výberových komisií pre výber sudcov a na člena Súdnej rady SR, o stave legislatívneho procesu k zákonu o ochrane obetí trestných činov a poverili pracovnú skupinu pre veci advokátske komplexne posúdiť problematiku odmeňovania advokátov pri zastupovaní štátu. Vzali na vedomie uznesenie prijaté per rollam, ktorým bola schválená zmena uznesenia, ktorým sa stanovuje rozsah a podmienky vzdelávania advokátskych koncipientov počas výkonu praxe (Vestník č. 50).

    Predsedníctvo komory vzalo na vedomie informácie o referenčnom registri advokátov a o príprave formulárov na komunikáciu so súdmi od 1. januára 2018 s tým, že na ministerstve spravodlivosti bola vytvorená pracovná skupina, v ktorej má komora svojich zástupcov a táto vec je diskutovaná priebežne. V štádiu prípravy je formulár žaloba/návrh na začatie konania, návrh na nariadenie neodkladného zabezpečovacieho opatrenia a tzv. iný formulár na ostatné elektronické podania.

    V kontexte legislatívnych aktivít členovia predsedníctva vzali na vedomie informácie o medzirezortnom pripomienkovom konaní k návrhu novely zákona o slobodnom prístupe k informáciám, o analýze subjektov pre externé zápisy do obchodného registra a o medzirezortnom pripomienkovom konaní k návrhu zákona o výkone rozhodnutia o zaistení majetku, s ktorým je spojená novela Trestného poriadku. Ide o nové právne inštitúty, ktoré zasahujú do platného právneho stavu.

    Predsedníctvo komory sa zaoberalo problematikou ochrany osobných údajov v svetle Nariadenia EÚ č. 2016/679 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov, ktoré sa začne uplatňovať 25. mája 2018. Vzalo na vedomie žiadosť Iniciatívy za lepšiu advokáciu o zmenu interného predpisu komory v súvislosti s pracovnými zmluvami uzatváranými s advokátskymi koncipientmi a poverilo pracovnú skupinu pre veci advokátske nájsť optimálne a najefektívnejšie riešenie pretrvávajúceho stavu. Schválilo zámer vydať Zbierku disciplinárnych rozhodnutí ročník 2016/2017súhlasilo s poskytnutím záštity Slovenskej advokátskej komory nad 45. medzinárodným lyžiarskym kongresom SKILEX 2018.

    Predsedníctvo komory schválilo stanoviská s úpravami na základe diskusie vo veci dopytov súvisiacich s výkonom advokácie a koncipientskej praxe, ktorými sa vopred zaoberala pracovná skupina pre veci advokátske a komisia pre zlučiteľnosť výkonu advokácie, resp. koncipientskej praxe s inými povolaniami.

    V nadväznosti na informácie odboru vzdelávania členovia predsedníctva určili termíny a miesta konania jesenných seminárov advokátskych koncipientov v roku 2018.

    Členovia predsedníctva v rámci rokovania o ekonomických otázkach rozhodli o predložených žiadostiach, vzali na vedomie prvý návrh rozpočtu komory na rok 2018 a zaoberali sa hromadnou poistnou zmluvou na poistenie zodpovednosti za škodu vzniknutú pri výkone advokátskej činnosti. Vzali na vedomie vyhlásenie XV. ročníka publikačnej súťaže Bulletinu slovenskej advokácie a správu o mediálnych aktivitách komory v septembri 2017.

    Následne vzali na vedomie prehľad aktívnych súdnych konaní, v ktorých je účastníkom Slovenská advokátska komora s osobitným zameraním na konania v statusových veciach.

    V rámci informácií odboru medzinárodných vzťahov členovia predsedníctva vzali na vedomie správu zo zasadnutí orgánov CCBE, informáciu o spoločnom stanovisku CCBE k BREXIT-u z pohľadu výkonu advokátskeho povolania, informáciu o sprievodnom podujatí k Európskemu dňu advokátov vo forme súťaže o najlepšiu esej a súťaže o najzaujímavejšiu inováciu pre študentov práva, o príprave stretnutia susedských a spriatelených komôr, seminára AIJA, Nemecko-česko-slovenského advokátskeho fóra a konferencie o histórii advokácie.

    Predsedníctvo komory rozhodovalo o žiadostiach súvisiacich s matrikou advokátskych koncipientov, matrikou advokátov a matrikou usadených euroadvokátov, zahraničných advokátov, spoločností s ručením obmedzeným, verejných obchodných spoločností a komanditných spoločností. Osobitne rozhodovalo o návrhu na vyčiarknutie zo zoznamu advokátov podľa 7 ods. 1 písm. d) a o žiadosti o zrušenie právoplatného rozhodnutia disciplinárneho senátu.