Zo zasadnutia predsedníctva - 10.11.2017

Zo zasadnutia predsedníctva - 10.11.2017

Zdroj: SAK, z dňa 20.11.2017

    Zasadnutie predsedníctva komory sa konalo v Bratislave 10. novembra 2017.
    Predsedníctvo vzalo na vedomie závery okrúhleho stola k návrhu zákona o výkone rozhodnutí o zaisťovaní majetku. Pozvanie prijali zástupcovia Ministerstva spravodlivosti SR, Generálnej prokuratúry SR a akademickej obce. Účelom zákona je stanoviť možnosť zaistenia majetku, pri ktorom je podozrenie, že pochádza z trestnej činnosti. Návrh zákona upravuje aj režim správy tohto majetku a nakladania s ním. Popri tom boli navrhnuté viaceré zmeny v Trestnom zákone a Trestnom poriadku, ktoré sú zamerané na boj proti ekonomickej trestnej činnosti. Z hľadiska ochrany práv je podľa Slovenskej advokátskej komory dôležité, aby bol pri zavádzaní nových inštitútov do Trestného poriadku vhodne nastavený aj systém bŕzd a protiváh a aby akékoľvek zásahy do základných práv podliehali primeranej kontrole. Po okrúhlom stole sa konalo rozporové konanie na úrovni ministerky spravodlivosti, niektoré návrhy komory boli akceptované, niektoré nie, následne vláda prerušila rokovanie o tomto bode a zaviazala ministerku spravodlivosti rokovať so Slovenskou advokátskou komorou za účelom odstránenia rozporov.

    V časti zasadnutia venovanej elektronizácii výkonu povolania členovia predsedníctva vzali na vedomie formuláre na komunikáciu so súdmi od 1. januára 2018. V súvislosti s revokáciou všetkých certifikátov, ktoré boli vydané certifikačnými autoritami, komora objednala výrobu softvéru, ktorý zabezpečí možnosť označenia elektronických dokumentov autorizovaných eID kartami časovými pečiatkami, a tým umožní používanie autorizovaných dokumentov aj po revokácii certifikátov na eID kartách. Slovenská advokátska komora sa obrátila na Ministerstvo vnútra SR, Ministerstvo spravodlivosti SR a Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu so žiadosťou o novelu vyhlášky č. 29/2017 o alternatívnych autentifikátoroch, ktorou by sa zaviedla možnosť prihlasovať sa na slovensko.sk a ostatné služby prostredníctvom elektronických advokátskych preukazov.

    Členovia predsedníctva v rámci informácií o účasti komory v legislatívnom procese vzali na vedomie (a) pripomienky Slovenskej advokátskej komory k vyhláške, ktorou sa ustanovujú vzory tlačív na podávanie návrhov do obchodného registra, (b) pripomienky Slovenskej advokátskej komory k návrhu zákona o výkone rozhodnutia o zaistení majetku, (c) pripomienky Slovenskej advokátskej komory k návrhu zákona, ktorým sa ustanovujú definície a množstvá omamných látok a psychotropných látok a (d) informáciu o možnosti ustanovenia advokáta ako opatrovníka, a to aj v kontexte možného konfliktu záujmov a dôvernosti vo vzťahu advokát – klient pri výkone opatrovníctva ustanovenými advokátmi. Členovia predsedníctva ďalej schválili predbežný harmonogram podujatí komory na rok 2018, súhlasili s (a) uverejnením série článkov v komunikačných prostriedkoch komory k problematike Nariadenia EÚ č. 2016/679 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov, ktoré sa začne uplatňovať 25. mája  2018 a (b) s tým, aby Slovenská advokátska komora vyhlásila január 2018 za mesiac advokátskej kvapky krvi.

    Predsedníctvo komory schválilo stanoviská s úpravami na základe diskusie vo veci dopytov súvisiacich s výkonom advokácie a koncipientskej praxe, ktorými sa vopred zaoberala pracovná skupina pre veci advokátske a komisia pre zlučiteľnosť výkonu advokácie, resp. koncipientskej praxe s inými povolaniami. Vzalo na vedomie informácie o činnosti komisie na ochranu spotrebiteľov právnych služieb v nadväznosti na Pozičný dokument schválený konferenciou advokátov v júni 2017.

    V rámci rokovania o ekonomických otázkach členovia predsedníctvo schválili návrh rozpočtu komory na rok 2018, súhlasili s pokračovaním v poistnom vzťahu s KOOPERATIVA poisťovňou, a.s. Vienna Insurance Group a prijali rozhodnutie, že z dôvodu potreby racionalizácie nákladov na vydávanie stavovského časopisu nebudú advokáti s pozastaveným výkonom advokácie od 1. januára 2018 dostávať tlačenú formu Bulletinu slovenskej advokácie.

    Predsedníctvo komory vzalo na vedomie správu o mediálnych aktivitách komory v  októbri 2017 a informáciu o postupe pri nominovaní kandidátov na ocenenie za celoživotný prínos advokácii s tým, že advokáti budú v komunikačných prostriedkoch komory vyzvaní na doručenie nominácií.

    Predsedníctvo vzalo na vedomie prehľad aktívnych súdnych konaní, v ktorých je účastníkom Slovenská advokátska komora s osobitným zameraním na konania v statusových veciach.

    V rámci informácií odboru medzinárodných vzťahov členovia predsedníctva vzali na vedomie správu zo zasadnutí orgánov CCBE, informáciu o zámere osláv 100. výročia vzniku ČSR a fungovania advokácie v spoločnom štáte v spolupráci s Českou advokátskou komorou, informácie o dianí v partnerských komorách v zahraničí a správy zo štyroch podujatí so zahraničným prvkom organizovaných na Slovensku (seminár AIJA, stretnutie susedských a spriatelených komôr a Nemecko-česko-slovenské advokátske fórum v Bratislave a konferencia o histórii advokácie v Banskej Bystrici). Členovia predsedníctva poverili JUDr. Boreca podpísať memorandum o spolupráci s Okresnou izbou Radcow Prawnych v Krakove.

    Predsedníctvo komory rozhodovalo o žiadostiach súvisiacich s matrikou advokátskych koncipientov, matrikou advokátov a matrikou usadených euroadvokátov, zahraničných advokátov, spoločností s ručením obmedzeným, verejných obchodných spoločností a komanditných spoločností. Osobitne rozhodovalo o návrhoch na pozastavenie výkonu advokácie podľa § 8 ods. 2 písm. b) a podľa § 8 ods. 2 písm. d) zákona o advokácii.