Tlačová správa: Európsky deň advokácie

Tlačová správa: Európsky deň advokácie

Zdroj: SAK, z dňa 24.10.2018

Európsky deň advokácie – účinná ochrana práv ľudí nie je možná bez slobodnej advokácie

Advokáti pri plnení svojich zákonom stanovených povinností a zastupovaní klientov musia často čeliť hrozbám či zastrašovaniu. Osobitne sa to týka obhajcov v trestných veciach, ktorí svojou prácou nechránia len ústavné práva svojich klientov, ale často aj pomáhajú predchádzať zneužívaniu moci. Význam slobodnej advokácie pre právny štát sa aj preto tento rok stal hlavnou témou Európskeho dňa advokácie.

Európsky deň advokácie si pripomínajú advokátske komory, vrátane Slovenskej advokátskej komory, pri príležitosti Európskeho dňa spravodlivosti, ktorý pripadá na 25. októbra.

Dôležitosť advokátskeho povolania v celoeurópskom kontexte rastie aj preto, že v dôsledku rýchleho rozvoja spoločnosti sa stáva čoraz viac komplikovanejším aj samotný právny systém. Dnes je takmer nemožné zastupovať sa sám, bez pomoci odborníka, ktorý je schopný zodpovedne zanalyzovať problém a navrhnúť riešenia. Je preto nevyhnutné, aby každá osoba mala garantované právo na odbornú pomoc od advokáta.

S poľutovaním žiaľ musíme konštatovať, že povolanie advokáta aj na Slovensku bolo a je vystavované útokom, vo viacerých prípadoch aj v podobe útokov na fyzickú integritu.Minimálne traja advokáti (E.V., M.R. a Ľ. K.) v minulých rokoch prišli o život v dôsledku obzvlášť závažných zločinov, a to s vážnym podozrením na priamy alebo sprostredkovaný súvis útoku s výkonom ich povolania. Ohrozovanie slobodného výkonu advokácie v akejkoľvek podobe nie je útokom len na samotnú advokáciu, ale predovšetkým ohrozením základných práv občanov. Ak nemôžu advokáti vykonávať svoje povolanie slobodne, nemožno hovoriť ani o účinnej ochrane práv ich klientov. Advokáti  preto musia byť nezávislí od jednotlivých zložiek štátnej moci.

Aj preto sa delegácie advokátskych komôr CCBE (Rada advokátskych komôr Európy) rozhodli tento rok venovať téme významu advokácie pre zachovanie právneho štátu.Osobitnou snahou tohtoročného podujatia je aj vystúpiť „na obranu ochrancov právneho štátu“ v krajinách, kde advokáti nemôžu slobodne a bezpečne poskytovať právne služby.