Memorandum SAK a PF UPJŠ o spolupráci pre lepšie vzdelávanie budúcich právnikov

Memorandum SAK a PF UPJŠ o spolupráci pre lepšie vzdelávanie budúcich právnikov

Zdroj: SAK, z dňa 25.4.2019

Slovenská advokátska komora a Právnická Fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach sa dohodli na spolupráci pri napĺňaní  potreby  rozvoja a modernizácie právnického vzdelávania na Slovensku.  Zástupcovia Komory a Právnickej fakulty sa zhodli na potrebe prepojenia vzdelávania poskytovaného študentom na akademickej pôde s praktickými skúsenosťami a vedomosťami, ktorú je možné rozvíjať práve prostredníctvom spolupráce s najväčšou stavovskou právnickou organizáciou. 

Predmetom dohody podpísanej 25. apríla na pôde UPJŠ v Košiciach je spolupráca v oblasti vzdelávania, vedy, výskumu a prípravy absolventov práva na ich povolanie a rozvoj klinického právneho vzdelávania,v rámci ktorého študenti Právnickej fakulty budú realizovať pod odborným dohľadom vybrané právno-aplikačné aktivity. 

Miroslav Štrkolec, dekan Právnickej fakulty UPJŠ: „Spoločným záujmom fakulty a SAK je kvalitný a zodpovedne pripravený absolvent, ktorý má nielen teoretické vedomosti, ale aj praktické zručnosti potrebné pri výkone právnických povolaní, vrátane advokácie. Dohodli sme sa na vzájomnej  spolupráci v oblasti vzdelávania študentov a advokátskych koncipientov, tiež pri realizácii právnych kliník, ale aj pri riešení grantových projektov v oblasti vedy, výskumu a vzdelávania. „

Tomáš Borec, predseda SAK: „ Teší nás záujem vysokých škôl o spoluprácu pri vzdelávaní budúcich právnikov. Téma kvality právnického vzdelávania sa pre nás stala naliehavejšou po prijatí zmien zákona o advokácii, ktorým sa skrátila prax advokátskych koncipientov, teda máme menej času na prípravu budúcich advokátov do praxe.“ 

K tejto téme zrealizovala SAK v marci tohto roku aj okrúhly stôl s dekanmi právnických fakúlt za účasti ministra spravodlivosti, zástupcu Ministerstva ŠVVaV SR, rektora Univerzity Komenského, viceprezidentky Notárskej komory SR a riaditeľa Justičnej akadémie SR.

Účastníci sa pri ňom zhodli na tom, že z dlhodobého hľadiska je potrebné zvyšovať kvalitu právneho prostredia na Slovensku spolu s potrebnými zmenami vysokoškolského právnického vzdelávania, ktoré už fakulty začali realizovať.