NOVÝ TRESTNÝ KÓDEX

NOVÝ TRESTNÝ KÓDEX

Zdroj: SAK, z dňa 24.6.2011

NOVÝ TRESTNÝ KÓDEX

(21.03.2011; Televízna stanica JOJ; Noviny; 19.30; por. 10/13; KRESCANKO DIBÁKOVÁ Jana)

Adriana KMOTRÍKOVÁ, moderátorka:

"Ministerka ŽITŇANSKÁ píše zmeny do Trestných kódexov. Ministri tak budú musieť lepšie čítať materiály, ktoré im úradníci prinesú na podpis. Za čiernu stavbu bude hroziť až 5‑ročný trest. Nuž a pri najbližších voľbách by sa mohlo rozdávať menej múky, utierok, či eur. Za kupovanie hlasov totiž bude hroziť niekoľko rokov za mrežami."

Anketa:

"Predtým Cigánom dávali, dávali? Áno."

"Som vravel, že mám 30‑tisíc eur na tankovanie a investovanie do Cigánov, aby robili to, čo im poviem."

Jana KRESCANKO DIBÁKOVÁ, reportérka:

"Ak to tento pán bude skúšať v najbližších voľbách, svoje eurá bude môcť niekoľko rokov používať nanajvýš vo väzenskom bufete. Novela si posvieti aj na ministrov nástenkového typu, to znamená na politikov, ktorí príliš radi míňajú a šetrenie ich rozhodne nezaujíma. Ak vznikne škoda veľkého rozsahu, budú za ňu zodpovední, hoci by to za nich v úvodzovkách spískali úradníci."

Mária KOLÍKOVÁ, štátna tajomníčka MS:

"Do novej právnej úpravy nebude potrebné preukázať úmysel. Ak niekto podpíše danú listinu, tak si za ňu ponesie plnú zodpovednosť."

J. KRESCANKO DIBÁKOVÁ:

"Tu už teda nejde o lup štátneho majetku pod patronátom ministra, ale o situáciu, keď svojou nedbanlivosťou minister zapríčiní, že jeho úradníci nakúpili logá a papier, či softvér o 133‑tisíc eur drahšie ako museli."

"Gumený paragraf."

Róbert MADEJ, poslanec NR SR (Smer‑SD):

"Osobne ma veľmi zaujíma ako vládna koalícia bude aplikovať tento trestný čin na ministrov súčasnej vlády."

Ondrej MULARČÍK, Slovenská advokátska komora:

"Ja si nemyslím, že je vhodné všade hroziť väzením."

J. KRESCANKO DIBÁKOVÁ:

"Verejnému činiteľovi by totiž hrozilo jeden až päť rokov za mrežami. Vymením advokáta, ten si musí naštudovať spis a mne odročia pojednávanie a zase vymením advokáta a zase si musí naštudovať spis a mne zase odročia pojednávanie. Tieto smutno smiešne príhody by už na súdoch mali po novom skončiť. Nuž a od septembra by nás mali čakať aj iné právne novinky. Napríklad za čiernu stavbu vám hrozí dvojročný trest. Ak na čierno staviate opakovane, za mrežami môžete oddychovať až 5 rokov. Tu sa ministerské okuliare pozerajú práve na veľkopodnikateľov."

Lucia ŽITŇANSKÁ, ministerka spravodlivosti SR (SDKÚ‑DS):

"Tento trestný čin sa nevzťahuje na jednoduchú alebo drobnú stavbu."