Šikuta, Žilinka, Karas: Premrhať príležitosť urobiť kvalitnú súdnu mapu by bolo obrovskou škodou

Šikuta, Žilinka, Karas: Premrhať príležitosť urobiť kvalitnú súdnu mapu by bolo obrovskou škodou

Zdroj: SAK, z dňa 8.3.2021

Spoločné stanovisko zo stretnutia na pôde NS SR z 2. marca 2021:

Máme jedinečnú príležitosť urobiť kvalitnú reformu súdnej mapy a jej premrhanie by pocítil v prvom rade občan. Zhodli sa na tom predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta, generálny prokurátor Maroš Žilinka a predseda Slovenskej advokátskej komory Viliam Karas. Aj preto považujú za mimoriadne dôležité, aby si ministerka Mária Kolíková sadla s odborníkmi z justičného prostredia za rokovací stôl. Všetky tri inštitúcie sa pritom do pripomienkového konania zapojili obsiahlymi pripomienkami zásadného charakteru, na ktoré očakávajú odpovede v rámci rozporového konania.

Najvyšší predstavitelia justície sa už na utorkovom stretnutí (2.3.) na pôde Najvyššieho súdu zhodli na tom, že jednoznačnou ambíciou novej súdnej mapy by malo byť zabezpečiť rýchlosť a plynulosť poskytovania spravodlivosti na všetkých inštanciách, pri zachovaní jej racionálnej fyzickej dostupnosti občanovi. Dnes dodávajú, že pri aktuálnom zadefinovaní reformy a jej nastavenia majú výrazné obavy, či tento cieľ bude naplnený.

Reformu súdnej mapy považujú za skutočne masívnu, príliš širokú na taký časový harmonogram, aký bol momentálne zvolený. Jej dobrá realizácia v časových rámcoch tak, ako je nastavená, sa javí ako nereálna. Zhodujú sa na tom, že absencia jasného nastavenia postupnej dôslednej implementácie a jej koordinácie, zrejme  vyústi do prieťahov v konaniach a zníženia dostupnosti ochrany práv pre všetkých, ktorí služby justície potrebujú. V trestnej oblasti by reforma súdnej mapy v navrhovanej podobe mohla vážne ohroziť naplnenie účelu trestného konania v závažných trestných veciach.

Vrcholní predstavitelia základných pilierov všeobecnej justície na záver dodávajú, že zmeny, ktoré systém efektívne vylepšia, majú ich plnú podporu a  na ich realizácii budú aktívne participovať. Ich postoj k súdnej mape nie je vyjadrením neochoty podieľať sa na tomto projekte, ale vyjadrením obavy z jeho neúspechu, keďže podľa ich názoru nie je dostatočne pripravený, premyslený a vydiskutovaný.