Memorandum o spolupráci medzi Slovenskou advokátskou komorou a Zborom väzenskej a justičnej stráže

Memorandum o spolupráci medzi Slovenskou advokátskou komorou a Zborom väzenskej a justičnej stráže

Zdroj: SAK, z dňa 4.3.2020

Vzdelávanie budúcich právnikov a advokátov je jednou z hlavných úloh Slovenskej advokátskej komory. Pre lepšie možnosti spolupráce pri vzdelávaní advokátskych koncipientov a advokátov v oblasti zabezpečovania a fungovania väzenstva na Slovensku, ako aj úlohách, povinnostiach  a právach obhajcov v tomto systéme, uzavrela komora s generálnym riaditeľstvom Zboru memorandum o spolupráci.

 Slovenská advokátska komora v rámci vzdelávania advokátskych koncipientov a advokátov organizuje okrem povinných seminárov aj množstvo ďalších vzdelávacích podujatí, ktorých sa môžu koncipienti a advokáti zúčastniť. V októbri 2019 sme pri príležitosti Európskeho dňa advokátov s témou „Právo na právnu pomoc v trestných veciach a prístup k obhajobe pre osoby vo väzbe“ zorganizovali v spolupráci so Zborom väzenskej a justičnej stráže študijné návštevy v ústavoch na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody. Tieto exkurzie mali veľký úspech, zúčastnilo sa ich takmer 100 koncipientov na Slovensku, ale záujem bol oveľa väčší.  Aj to bolo podnetom a vytvorenie širšej spolupráce so Zborom, ktorej rámec sa snažíme vytvoriť práve formou podpísaného memoranda.

Memorandum za Zbor podpísal gen. Ing. Milan Ivan, generálny riaditeľ ZVJS a za Slovenskú advokátsku komoru JUDr. Tomáš Borec, predseda komory.

Tomáš Borec, predseda komory: „ Myslím si, že našou úlohou je aj prinášať rôzne príležitosti na ďalšie vzdelávanie koncipientov a advokátov, ktoré im môže pomôcť pri výkone ich povolania. Preto som po návštevách ústavov, ktoré sme spolu so Zborom zorganizovali na jeseň 2019, inicioval aj vytvorenie základu pre ďalšiu vzájomnú spoluprácu vo forme memoranda, ktoré sme dnes podpísali.“


MEMORANDUM O SPOLUPRÁCI

PREAMBULA

1.             Komora je samosprávna stavovská organizácia, ktorá združuje všetkých advokátov zapísaných v zozname advokátov vedenom komorou. Na čele komory je jej predseda.

 2.             Zbor väzenskej a justičnej stráže (ďalej len „zbor“) je ozbrojený bezpečnostný zbor, ktorý organizačne tvoria generálne riaditeľstvo a ústavy zboru ako samostatné právnické osoby – rozpočtové organizácie. Na čele zboru je generálny riaditeľ. Generálne riaditeľstvo riadi a kontroluje ústavy zboru.

 3.             Memorandum je prejavom slobodnej vôle generálneho riaditeľstva a komory uznávajúc, že zvyšovanie vzdelanostnej úrovne členov Slovenskej advokátskej komory a príslušníkov zboru, obojstranná vzájomná účasť na vedeckých podujatiach a participácia komory pri normotvornej činnosti prispieva k prehlbovaniu vzájomnej spolupráce strán memoranda.

 4.             Toto memorandum o spolupráci má za cieľ vymedziť všeobecný rámec spolupráce medzi stranami memoranda najmä v oblasti rozvíjania vzdelávacích a normotvorných aktivít. Vzhľadom na záujem strán memoranda o rozšírenie ich spolupráce a napĺňanie spoločných cieľov generálne riaditeľstvo a komora prijali toto memorandum na báze dobrovoľnosti a na princípe obojstrannej výhodnosti a podpory.

 Čl. 1

 Účelom tohto memoranda je vymedziť spôsoby a okruh činností, ktoré sa generálne riaditeľstvo a komora na dobrovoľnej báze zaviazali vzájomne zabezpečovať.

Čl. 2

1.             Generálne riaditeľstvo sa zaväzuje s komorou spolupracovať v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi platnými na území Slovenskej republiky a internými predpismi zboru. Generálne riaditeľstvo sa zaväzuje po predchádzajúcej dohode zapájať formou praktických seminárov do vzdelávania advokátskych koncipientov, umožňovať účasť na svojich vedeckých podujatiach, ako aj spolupodieľať sa na riešení ostatných organizačno-technických otázok dotýkajúcich sa práce advokátov v ústavoch.

 2.             Komora týmto deklaruje svoj úmysel zapájať sa do základného odborného vzdelávania príslušníkov zboru, umožňovať im po predchádzajúcej dohode účasť na svojich vedeckých podujatiach a zapájať sa do normotvornej činnosti pri kreovaní všeobecne záväzných podmienok výkonu väzby a výkonu trestu odňatia slobody.

 Čl. 3.

Vzájomná spolupráca strán memoranda bude realizovaná najmä v týchto oblastiach:

 1.             Vzdelávacie aktivity:

 a)             zapojenie zboru do vzdelávania advokátskych koncipientov formou praktického seminára realizovaného vo vybraných ústavoch na výkon väzby a ústavoch na výkon trestu odňatia slobody, obsahom ktorého budú informácie a praktické ukážky činnosti pracovníkov ústavu pri:

 (i)            úkonoch súvisiacich so zabezpečením styku obhajcu s väznenou osobou, najmä:

-                 posudzovanie a administrácia žiadostí o predvedenie obvineného a žiadostí o návštevu s obvineným alebo odsúdeným za účelom poskytnutia právnej pomoci,

-                 úlohy a oprávnenia príslušníka zboru na vchode do ústavu,

-                 realizácia predvedenia (možnosti používania technických prostriedkov; čas predvedenia; písomnosti, ktoré môže mať obvinený pri sebe; vydávanie potvrdenia o predvedení; dohľad príslušníka zboru nad realizáciou predvedenia; limity účasti iných osôb na úkonoch počas predvedenia obvineného),

-                 iné formy právnej pomoci a spôsob ich zabezpečenia (používanie telefónu; korešpondencia),

-                 informačná povinnosť zboru vo vzťahu k obhajcovi (premiestnenie obvineného; úmrtie obvineného a odsúdeného; informácie o správaní odsúdeného) a jej zákonné limity (poznatky o priebehu výkonu trestu odňatia slobody).

 (ii)          základných podmienkach výkonu väzby a výkonu trestu odňatia slobody, najmä:

-                 postup pri prijatí obvineného do výkonu väzby a odsúdeného do výkonu trestu odňatia slobody (výkon osobnej prehliadky a administrácia jej výsledku; oboznamovanie s právami a povinnosťami; výkon lekárskej prehliadky; veci, ktoré si obvinený a odsúdený môže pri sebe v ústave ponechať),

-                 zásady umiestňovania a premiestňovania obvinených a odsúdených;

-                 zásady diferencovaného výkonu väzby (podmienky výkonu väzby v zmiernenom režime),

-                 zabezpečovanie práv obvinených a odsúdených a význam zákonom určených povinností pri zabezpečení poriadku a bezpečného výkonu väzby a trestu odňatia slobody (význam ústavného poriadku),

-                 zásady diferencovaného výkonu trestu odňatia slobody a špecializovaný výkon trestu,

-                 podmienečné prepustenie (formálne podmienky, materiálne podmienky a ich hodnotenie príslušníkmi zboru),

-                 príprava odsúdených na prepustenie (činnosti výstupného oddielu).

 b)             zapojenie komory do základného odborného vzdelávania príslušníkov zboru v rozsahu základných informácií o význame a obhajcu v systéme trestného práva (prečo má obvinený právo na obhajobu; aké má práva obhajca vo vzťahu k zboru),

 c)             po predchádzajúcej dohode bezplatná vzájomná účasť na vedeckých podujatiach (konferenciách a seminároch) zameraných na oblasť trestného práva organizovaných zborom alebo komorou.

 2.             Normotvorná činnosť

 Zapojenie zástupcov komory do prípravných prác a tvorby podkladov normatívnej úpravy všeobecne záväzných podmienok výkonu väzby a výkonu trestu odňatia slobody.

 3.             Organizačno-technické otázky

 a)             vyhľadávanie mimorozpočtových zdrojov a podávanie spoločných projektov zameraných na zlepšovanie materiálno-technických podmienok na prácu advokátov v ústavoch,

 b)             organizácia pravidelných spoločných pracovných stretnutí zameraných na riešenie aktuálnych problémov vzájomnej spolupráce a činnosti advokátov v ústavoch.

 4.             Odborné tlačoviny

 Strany memoranda si za účelom vzájomnej informovanosti a propagácie recipročne poskytnú 5 ks výtlačkov rezortného časopisu Slovenské väzenstvo a 5 ks výtlačkov časopisu Bulletin slovenskej advokácie.

 Čl. 4


1.             Memorandum sa uzatvára na dobu neurčitú odo dňa nadobudnutia jeho účinnosti.

 2.             Toto memorandum je možné skončiť:

 a)             písomnou dohodou strán memoranda,

 b)             písomnou výpoveďou ktorejkoľvek strany memoranda aj bez uvedenia dôvodu s výpovednou lehotou tri (3) mesiace, ktorá začína plynúť prvým dňom nasledujúceho mesiaca po jej doručení druhej strane memoranda. V prípade pochybností sa má za to, že výpoveď bola doručená tretí deň po jej odoslaní vo forme doporučenej zásielky na korešpondenčnú adresu strany memoranda uvedenú v záhlaví tohto memoranda.

 Čl. 5.


1.             Memorandum nadobúda platnosť a účinnosť dňom jeho podpisu obidvoma stranami memoranda.

 2.             Toto memorandum je možné meniť a dopĺňať len na základe písomných, očíslovaných a stranami memoranda podpísaných dodatkov k tomuto memorandu.

 3.             Toto memorandum je vyhotovené v dvoch (2) rovnopisoch s platnosťou originálu, pričom každá strana memoranda dostane jeden (1) rovnopis.

 4.             Strany memoranda vyhlasujú, že obsahu memoranda porozumeli a s jeho obsahom súhlasia. Toto memorandum vyjadruje ich vážnu a slobodnú vôľu, vedenú úprimnou snahou naplniť obsah a ciele tohto memoranda, čo potvrdzujú podpismi oprávnených zástupcov strán memoranda.


Galéria