Právnici počas zajtrajšieho Dňa advokácie bezplatne poradia záujemcom v 6 mestách

Právnici počas zajtrajšieho Dňa advokácie bezplatne poradia záujemcom v 6 mestách

Zdroj: SAK, z dňa 19.4.2016

(19.04.2016; Rozhlasová stanica Regina; Žurnál Rádia Regina; 17:00; por. 7/15; Martina Gapčová / Martina Gapčová)

Martina Gapčová, moderátorka RTVS:

"Priblížiť prácu advokáta a bezplatne ponúknuť právne rady občanom je cieľom zajtrajšieho Dňa advokácie. Právnici budú ľuďom radiť od 9:00 do 14:00 hodiny v Bratislave v sídle Slovenskej advokátskej komory v Košiciach na magistráte a v Žiline, v Banskej Bystrici, v Prešove a v Poprade na mestskom úrade. Vlani využilo túto možnosť okolo 380 ľudí. Hovorí podpredseda komory Juraj Veverka."

Juraj Veverka, podpredseda Slovenskej advokátskej komory:

"Sú to spory súvisiace s či už pracovnoprávnych alebo nejakých osobných, rodinných problémov. V ostatnom čase sa na nás obracajú občania aj s otázkami ako si správne vybrať advokáta. V tomto by som upriamil pozornosť na stránku Slovenskej advokátskej komory, kde je možné podľa regiónov, v ktorých advokát je činný, z pohodlia domova advokáta si vybrať a samozrejme ho potom priamo osloviť buď telefonicky, alebo prípadne mailom."

Martina Gapčová:

"Ako je to s odmenou advokáta? Často sa hovorí, že advokáti sú drahí."

Juraj Veverka:

"Odmena advokáta závisí v zásade od dohody medzi advokátom a klientom. Samozrejme odmeny advokátov sú v rámci regiónov rôzne. Iné odmeny sú v Bratislave a iné odmeny sú možno na východe Slovenska. Možno na nejakú hrubú predstavu, tie hodinové sadzby sú od nejakých 50 €, 100 €, vyššie, v závislosti samozrejme od miesta poskytnutia právnych služieb. Okrem hodinovej sadzby je samozrejme možné dohodnúť sa aj na iných formách odmeny, a to odmena tarifná, odmena podielová, alebo odmena za úkon. Cieľom porád v rámci dňa otvorených dverí je aj usmerniť klienta v tom zmysle, či vôbec má význam investovať prostriedky do jeho sporu, ktorý samozrejme občan pociťuje ako veľmi osobný, na druhú stranu úlohou advokáta je aj byť nestranný v tejto veci a poradiť nielen v kauze, ale poradiť aj z pohľadu hospodárnosti konania, či vôbec má zmysel v takomto nejakom spore istým spôsobom pokračovať, alebo nie."