Stanovisko SAK k rokovaniu NR SR o poslaneckom návrhu na zavedenie živnosti na právne služby

Stanovisko SAK k rokovaniu NR SR o poslaneckom návrhu na zavedenie živnosti na právne služby

Zdroj: SAK, z dňa 3.2.2022

Slovenská advokátska komora zobrala na vedomie rozhodnutie Národnej rady SR vrátiť návrh poslanca Kremského na legalizáciu pokútnictva na prepracovanie

Ako vyplynulo z rozpravy, návrh bol vypracovaný nekompetentne a poslanci sa rozhodli o ňom nehlasovať a vrátiť ho na prepracovanie.

Opakovane, aj touto cestou, vyjadrujeme pripravenosť poskytnúť predkladateľovi potrebné informácie o fungovaní trhu právnych služieb na Slovensku a v Európskej únii, ako aj o obsahu práva na obhajobu tak ako ho garantuje ústava SR.

S návrhom na zavedenie živnosti na právne služby zásadne nesúhlasíme, ide o pokus o legalizáciu trestného činu neoprávneného podnikania, ako aj o oslabenie práva ľudí na poskytnutie kvalitnej právnej služby.  Namiesto budovania právneho štátu, čo by malo byť prvoradou úlohou našich ústavných činiteľov, návrhy tohto druhu svojimi dôsledkami právny štát poškodzujú. Kvalita právneho prostredia by výrazným spôsobom utrpela, súdom by to sťažilo prácu z dôvodu nekvalitnej právnej dokumentácie tvorenej bez akýchkoľvek pravidiel a regulácie a bez akejkoľvek zodpovednosti poskytovateľa poradenstva.

K téme dali vyhlásenie aj zástupcovia NS SR, NSS SR a GP SR : https://www.sak.sk/web/sk/cms/news/form/link/display/1183509/_event