SAK zorganizovala okrúhly stôl s dekanmi právnických fakúlt o téme budúcnosti právnického vzdelávania

SAK zorganizovala okrúhly stôl s dekanmi právnických fakúlt o téme budúcnosti právnického vzdelávania

Zdroj: SAK, z dňa 28.3.2019

Vysokoškolské právnické vzdelávanie realizuje potrebnú reformu 

Zástupcovia justície a dekani právnických fakúlt verejných vysokých škôl rokovali o budúcnosti právnického vzdelávania a dosahoch zmien novely zákona o advokácii

Slovenská advokátska komora zorganizovala okrúhly stôl s dekanmi právnických fakúlt o téme budúcnosti právnického vzdelávania. Na podujatí za účasti ministra spravodlivosti, zástupcu Ministerstva ŠVVaV SR, rektora Univerzity Komenského, viceprezidentky Notárskej komory SR a riaditeľa Justičnej akadémie SR hovorili o možných opatreniach, ako zvýšiť kvalitu výkonu právnických povolaní. 

Téma kvality právnického vzdelávania sa stala naliehavejšou po prijatí zmien zákona o advokácii, ktorými sa skrátila prax advokátskych koncipientov z piatich na tri roky. Novela zákona bola navyše prijatá s retroaktívnou účinnosťou bez reálneho zhodnotenia jej vplyvov. V nadväznosti na to SAK schválila profil absolventa advokátskej skúšky a nový vzdelávací  poriadok advokátskych koncipientov, ktorý začne realizovať od 2. polroka 2019.

Účastníci okrúhleho stola sa zhodli na tom, že z dlhodobého hľadiska je potrebné zvyšovať kvalitu právneho prostredia spolu s potrebnými zmenami vysokoškolského právnického vzdelávania. Mnohé fakulty už s touto reformou začali, je potrebné však dôsledne sledovať kvalitu jej realizácie a aktívne ju ovplyvňovať. Zákon o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania (269/2018) uložil vysokým školám stanoviť pravidlá, ktoré umožnia podieľanie sa zástupcov zamestnávateľov na vytváraní a úprave študijného programu. Profil absolventa vysokoškolského právnického vzdelávania by mal byť nastavený tak, aby pri nastavení osobitostí a zdravého konkurenčného prostredia absolventi zo všetkých právnických fakúlt mali podobné vedomosti, zručnosti a vysokoškolské vzdelávanie by malo vo väčšej miere pripravovať študentov do praxe.

Problematický je aj súčasný spôsob financovania, ktorý v kombinácii s nástupom populačne slabších ročníkov vedie k tomu, že už to nie sú študenti, ktorí súťažia o možnosť študovať právo, ale sú to školy, ktoré musia bojovať o študentov. Účastníci preto vyzývajú na zodpovedné riešenia. V prvom rade sa zhodli na tom, že pre budúcnosť právneho prostredia je dôležitá spolupráca na vzdelávaní, ale  aj  reforma systému financovania vysokoškolského právnického vzdelávania tak, aby reflektoval primárne kvalitu absolventov a nie iba počty študentov. Taktiež aj finančné ohodnotenie publikačnej činnosti spoločenských vied vrátane práva musí zohľadňovať osobitosti a národný charakter.

Novela zákona o advokácii okrem iného umožňuje uznať ako advokátsku prax aj prax vyššieho súdneho úradníka, čo môže zvýšiť tlak na odchod najlepších vyšších súdnych úradníkov do advokácie a ohroziť  administratívne zabezpečenie súdov. Z dôvodu vzájomného uznávania odborných skúšok (justičnej, avokátskej, notárskej) by mali byť na mieste aj úvahy o zosúladení obsahu týchto skúšok tak , aby ich absolventi mali porovnateľné vedomosti a zároveň nastavenie systému prípravného a celoživotného vzdelávania.

Slovenská advokátska komora ďakuje všetkých účastníkom okrúhleho stola za konštruktívnu diskusiu a podnety na riešenie aktuálnych otázok. Osobitne ďakujeme tým právnickým fakultám, ktoré robia všetko pre zvýšenie kvality právnického vzdelávania a vyjadrili jasný záujem ďalej modernizovať systém výučby. Teší nás aj ich návrh dohôd o spolupráci, na základe ktorých bude možné s advokátmi vo väčšej miere spolupracovať pri vzdelávaní študentov.