Stanovisko SAK k prijatej novele zákona o advokácii

Stanovisko SAK k prijatej novele zákona o advokácii

Zdroj: SAK, z dňa 8.2.2019

Slovenská advokátska komora rešpektuje rozdelenie súdnej, zákonodarnej a výkonnej moci a  ich kompetencie. Vzhľadom na to, že sme nezávislá samosprávna stavovská organizácia, ktorá pomáha uskutočňovať ústavné právo občanov na obhajobu a chrániť ostatné práva a záujmy občanov a právnických osôb v súlade s Ústavou SR a zákonmi, je našou povinnosťou upozorniť, ak boli princípy právneho štátu porušené. Aj napriek tomu, že prijatá novela zákona o advokácii je podľa nás z dôvodu retroaktivity zjavne protiústavná, budeme rešpektovať platný právny stav až do prípadného rozhodnutia Ústavného súdu SR .

Zdôrazňujeme, že v rovnakej veci už rozhodol Ústavný súd SR v roku 1996 nálezom PL ÚS 17/96, kde sa vyjadril, že spätné pôsobenie zákona nie je v súlade s ústavou a novela zákona ako celok bola vyhlásená za neúčinnú.  Princípom právneho štátu zodpovedajú iba také zákony, ktoré nepôsobia spätne.

Urobíme všetko pre to, aby sme vedeli zabezpečiť riadnu aplikáciu schválenej novely, upozorňujeme však, že môže dôjsť k vážnym problémom vzhľadom na nezohľadnenie pripomienok SAK v legislatívnom konaní. Vzdelávací a skúšobný systém advokátskych koncipientov  je nastavený na obdobie piatich rokov a pri náhlej  nesystémovej zmene prakticky bez akéhokoľvek času na prípravu personálnych a materiálno-technických kapacít, nebude možné administratívne zvládnuť všetky potrebné procesy v zmysle zákonných lehôt, čo môže viesť k porušovaniu novovzniknutých práv na vykonanie advokátskych skúšok.