Vyhlásenie k stretnutiu s premiérom SR E. Hegerom k súdnej mape

Vyhlásenie k stretnutiu s premiérom SR E. Hegerom k súdnej mape

Zdroj: SAK, z dňa 8.2.2022

Dnes 8. februára 2022 sa konalo stretnutie na úrady vlády, o ktoré požiadali predstavitelia najvyšších justičných inštitúcií premiéra. Predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta, Najvyššieho správneho súdu SR Pavol Naď, predseda Slovenskej advokátskej komory Viliam Karas a generálny prokurátor Maroš Žilinka zaslali 28.1.2022 predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi list so žiadosťou o spoločné stretnutie k návrhu súdnej mapy aj za účasti ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej.

Predseda NS SR, predseda SAK a generálny prokurátor konštatovali, že množstvo ich návrhov predložených v medzirezortnom pripomienkovom konaní k prvému návrhu súdnej mapy nebolo vypočutých a neprešli riadnym rozporovým konaním. Zároveň uviedli, že predloženie tretieho návrhu súdnej mapy do NR SR bez riadneho legislatívneho procesu a možnosti vyjadriť a už vôbec bez akejkoľvek diskusie k nemu, považujú za výrazne neštandardné.

Oceňujeme, že na našu výzvu (spoločnú s NS SR, NSS SS a GP SR) zareagoval pán premiér a vytvoril príležitosť na spoločnú diskusiu o návrhu súdnej mapy. Domnievame sa však, že k takýmto diskusiám malo prichádzať priebežne v procese tvorby súdnej mapy, nie až takto neskoro – v štádiu, kedy je súdna mapa predložená v národnej rade a akceptácia prípadných pripomienok je možná už len prostredníctvom poslaneckých návrhov.

Na stretnutí zástupca komory podpredseda Ondrej Laciak komunikoval viaceré zásadné pripomienky k návrhu reformy. Jasne sme pomenovali problémy a dopady niektorých navrhovaných opatrení. Našou snahou nie je ohroziť čerpanie prostriedkov z plánu obnovy vyčlenených na reformu justície, ale to, aby táto reforma bola pripravená dobre a mala v praxi pozitívne výsledky. Čerpanie prostriedkov z plánu obnovy však nemôže byť jediným ospravedlnením nedotiahnutej a nedostatočne odkomunikovanej reformy a jej dopadov na celý systém súdnictva.