Slovenská advokátska komora sa podieľa na tvorbe správy Európskej komisie o stave právneho štátu

Slovenská advokátska komora sa podieľa na tvorbe správy Európskej komisie o stave právneho štátu

Zdroj: SAK, z dňa 16.2.2022

Už tretí rok sme súčasťou hodnotenia úrovne právneho štátu na Slovensku. Komora každoročne predkladá Európskej komisii správu o vývoji právneho prostredia, ktorá je spoločne so správami ostatných zainteresovaných inštitúcií podkladom na vytvorenie súhrnnej správy Európskej komisie. V stredu 16.2.2022 sa predseda komory Viliam Karas a podpredseda Ondrej Laciak zúčastnili dištančného stretnutia so zástupcami Európskej komisie. Venovali sa príspevku komory do verejnej konzultácie a odpovedali na doplňujúce otázky.

Správa je každoročne rozdelená na štyri okruhy – justičný systém, protikorupčné opatrenia, sloboda médií a inštitucionálne brzdy a protiváhy. Slovenská advokátska komora sa v svojom hodnotení venovala predovšetkým týmto témam:

1.      Nezávislosť justície

SAK sa k téme vyjadrovala so zameraním na nezávislosť advokácie. Poukázali sme na právomoc advokátskej samosprávy dohliadať na riadny výkon advokácie, ktorú si riadne plníme. Ako ohrozenie nezávislosti advokácie bolo spomenutá identifikácia advokátov s ich klientmi, čo je obzvlášť problematické v prípade obhajcov. Účel obhajoby je médiami a spoločnosťou stále nesprávne interpretovaný a nepochopený. Plnenie povinnosti advokáta zastupovať klienta neznamená, že advokát s konaním klienta súhlasí. Zástupcovia komory upozornili aj na viaceré konkrétne prípady postupu štátnych orgánov voči advokátom za výkon ich advokátskej činnosti, vrátane judikovaných prípadov, alebo na prípady prehliadok priestorov advokátskych kancelárií a zhabanie vecí bez toho, aby pred tým alebo následne došlo k reálnemu vzneseniu obvinenia advokátovi. Upozornili aj na problematiku neprimerane dlhých väzieb, nedôstojných podmienok väzby a dokonca aj na prípad úmrtia advokáta na ochorenie COVID-19, ktorým sa nakazil vo väzbe.

2.      Protikorupčné opatrenia  

Slovenská advokátska komora sa vyjadrila, že víta iniciatívy prijaté v uplynulom roku v boji proti korupcii,  upozornila však na zmeny, ktoré sú oficiálne motivované bojom proti korupcii, ale neponúkajú cielené riešenia, ako napr. reforma súdnej mapy. Vo všeobecnosti je na Slovensku tendencia nadmerne kriminalizovať a postihovať činy namiesto zamerania sa na iné opatrenia na boj proti korupcii.

3.      Legislatívny proces – transparentnosť

SAK vyjadrila znepokojenie nad nízkou mierou zapojenia zainteresovaných strán do niektorých legislatívnych procesov. Legislatívne procesy boli v porovnaní s rokom 2020 štandardnejšie (na rozdiel od zrýchlených konaní, neexistencie možnosti podávať oficiálne pripomienky, významných pozmeňujúcich návrhov prijímaných prostredníctvom poslaneckých návrhov na poslednú chvíľu pred ich prijatím v parlamente a pod.), ale komunikácia s ministerstvom zatiaľ nedosiahla úroveň transparentnosti a spolupráce ako pred rokom 2020. Tieto obavy zdieľajú aj akademické orgány a ľudsko-právne inštitúcie.

4.      Kultúra právneho štátu

Komora považuje dialóg za mimoriadne dôležitý. Vnímame nedostatok vzájomného dialógu zainteresovaných strán a predstaviteľov rezortu spravodlivosti, preto SAK iniciovala vznik platformy na spoločnú komunikáciu najvyšších predstaviteľov justičných inštitúcií na Slovensku.

5.      Prieskum o nezákonných postupoch OČTK

Slovenská advokátska komora vykonala interný prieskum týkajúci sa zákonnosti postupov orgánov činných v trestnom konaní, teda polície a prokuratúry. Cieľom prieskumu bolo zistiť, aké skúsenosti majú advokáti s orgánmi činnými v trestnom konaní. Prieskum ukázal, že až 72 percent opýtaných advokátov uviedlo, že nezákonný nátlak je bežnou praxou orgánov činných v trestnom konaní.

6.      Kvalitatívna stránka spravodlivosti: vzdelávanie sudcov, prokurátorov a advokátov

SAK poskytuje vzdelávanie svojim členom na dobrovoľnom princípe pre advokátov a povinné školenia pre koncipientov. Advokáti vyhľadávajú aj ďalšie vzdelávanie súkromných poskytovateľov v závislosti od oblasti ich odbornosti. SAK podporuje aj vzdelávacie podujatia s európskym rozmerom organizované spolu so svojimi partnermi – ERA, ELF, CCBE a Rada Európy.